09 / 01 / 2025

Paydaşlar arasında şufa hakkı!

Paydaşlar arasında şufa hakkı!

Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, paydaşlar arasında şufa hakkı davası açılabilir mi?



Paydaşlar arasında şufa hakkı!

Önalım hakkı olarak da bilinen şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor. Şufa hakkı sahipleri, mülkiyetin hissedarlar oluyor.


Önalım hakkı, kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kanuni önalım hakkı;


Paylı mülkiyette, taşınmazın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veren hak olarak tanımlanıyor.


Türk Medeni Kanuna göre, ortaklardan birinin kendi payını satması durumunda, satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi yükümlülüğü bulunuyor. Bu bildirimin noter aracılığı ile yapılması gerekiyor. 


Peki paydaşlar arasında şufa hakkı kullanılabilir mi? Paydaşlarından biri diğer bir paydaşa hissesini satarsa; diğer paydaşlar şufa hakkına sahip olabilir mi?


Kanun gereğince şufa hakkının kullanılamayacağı bazı haller bulunuyor. Bu durumlar arasunda "Bir Payın Diğer Bir paydaşa Satılması Hali" de yer alıyor. Buna göre, Paydaşlarından biri diğer bir paydaşa hissesini satarsa; diğer paydaşlar şufa hakkı davası açamıyor.


Hissedarlar arasında şufa hakkı..

Yasal önalım hakkı ancak paydaş olmayan bir üçüncü kişiye satış yapılırken kullanılabilir. Bir paydaşa yapılan satışta diğer paydaşlar yasal önalım hakkına sahip değildirler.


Şufa hakkının kullanılması..

Yasal önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Bu hakkın dava dışında kullanılması mümkün olmuyor.


Önalım hakkı sahibi, payın adına tesciline karar verilmesinden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.


Şufa hakkı bildirimi!



Geri Dön