07 / 07 / 2024

paydaşlar arasında önalım hakkı

paydaşlar arasında önalım hakkı

Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, paydaşlar arasında şufa hakkı davası açılabilir mi?

Emekli maaşları artırılacak mı? 3 formül ortaya çıktı! En düşük emekli maaşında son dakika gelişmesi

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği Temmuz zam oranları haziran ayı enflasyon rakamlarıyla belli oldu. Zamlar emeklileri mutlu etmezken tekrar bir zam artışıyla ilgili 3 formül ortaya çıktı. Emeklilerin maaşları artırılacak mı? Emekli maaşında son dakika gelişmesi...

Jeofizik yüksek mühendisinden korkutan uyarı geldi: 4 şehirde 5.7 ile 6.2 arasında...

Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Kahramanmaraş, Malatya, Bingöl Tunceli arasında hareket eden bloğun yerine oturmadığını belirterek, yerine oturması için  5.7-6.2 arasında artçı deprem olursa bölgenin rahatlayacağını söyledi. 

Kardeşler arası miras paylaşımında dikkat edilmesi gerekenler...

Hisseli tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir değişiklik uzmanlar tarafından açıklandı. Buna göre, kardeşler arasında gerçekleşen miras paylaşımında artık yeni düzenlemeler hayata geçirilmiş olacak.

KİPTAŞ ve Şişli Belediyesi arasında kentsel dönüşüm protokolü! 24 proje alanında 407 bağımsız birim dönüştürülecek! 

Şişli Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki KİPTAŞ arasında kentsel dönüşüm protokolü ile Şişli’de uzlaşmanın sağlanmış olduğu toplamda 24 proje alanında 407 bağımsız birimin dönüştürülecek.

9 Haziran 2024 Kapalıçarşı gram, çeyrek, tam, yarım altın fiyatlarında son dakika! Bir gram bile altını olanlar dikkat! 

Yatırımcıların gözde yatırım araçları arasında yer alan altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Peki altın fiyatlarında son durum ne oldu? Gram altın ve çeyrek altın 9 Haziran Pazar günü ne kadar? 

Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! İhtar, dava açma süresini uzatır mı? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kavgalar mahkemelere taşınırken, Avukat Tarık Çakmak'tan ihtar ile ilgili çok önemli bir paylaşım geldi. İşte ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren o paylaşım...

‘Kiran Garantide’ uygulaması ev sahipleri ile kiracılar arasında köprü olacak!

Kiracıyı ve mülk sahiplerini hukuk platformunda koruyan Türkiye’deki ilk ve tek uygulaması olan ‘Kiran Garantide’ 3 senede Türkiye genelinde 20 bin bayiye ulaşarak ev sahipleri ile kiracılar arasında köprü olacağı kaydedildi. 

Konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi! Hangi şartlarda kiracılar evi göstermek zorunda? 

Son dönemde konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi yaşanıyor. Peki yasal düzenlemelere göre, kiracıların oturdukları evi gösterme şartları neler? İşte o detaylar...

Tebernüş Kireçci: Konut fiyatları ile diğer yatırım araçları arasında ilişki vardır!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, yatırım yapmak isteyenlere seslenerek, konut fiyatları ile diğer yatırım araçları arasında ilişki olduğunu söyledi ve açıkladı. İşte ayrıntılar...

2003 - Mart 2024 arasında devlete ait 5 binden fazla taşınmaz özel mülkiyete devredildi!

Özelleştirme İdaresi verilerinden yapılan derlemelere göre 2003 - Mart 2024 tarihleri arasında devlete ait 5 binden fazla taşınmaz özel mülkiyete devredildi.

Evde bakım maaşları bayramdan önce yatacak mı? 

Nisan ayının başlaması ile beraber, ihtiyaç sahibi vatandaşlar arasında da evde bakım maaşlarının ödeme tarihi de merak edilen konular arasında yer aldı. Buna göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın düzenli olarak gerçekleştirdiği ödemelerin bu ay da zamanında yapılacağı kaydedildi.

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

Miras paylaşımı çoğu zaman aileler arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

İslam Memiş gram altında Nisan 2024 rotasını çizerek, 'Bilmiyordum, kaçırdım diyenlere geçmiş olsun' dedi!

Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Finans analisti İslam Memiş, yatırımcıların gözde yatırım araçları arasında yer alan gram altında yeni rotayı çizerek, '15 gün' uyarısı yaptı. İslam Memiş açıklamasında "Bilmiyordum, görmedim, kaçırdım diyenlere şimdiden geçmiş olsun" dedi.

paydaşlar arasında önalım hakkı Haberi

paydaşlar arasında önalım hakkı

Paydaşlar arasında şufa hakkı!

Önalım hakkı olarak da bilinen şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor. Şufa hakkı sahipleri, mülkiyetin hissedarlar oluyor.


Önalım hakkı, kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kanuni önalım hakkı;


Paylı mülkiyette, taşınmazın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veren hak olarak tanımlanıyor.


Türk Medeni Kanuna göre, ortaklardan birinin kendi payını satması durumunda, satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi yükümlülüğü bulunuyor. Bu bildirimin noter aracılığı ile yapılması gerekiyor. 


Peki paydaşlar arasında şufa hakkı kullanılabilir mi? Paydaşlarından biri diğer bir paydaşa hissesini satarsa; diğer paydaşlar şufa hakkına sahip olabilir mi?


Kanun...