19 / 05 / 2024

paydaşlar arasında önalım hakkı

paydaşlar arasında önalım hakkı

Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, paydaşlar arasında şufa hakkı davası açılabilir mi?

2003 - Mart 2024 arasında devlete ait 5 binden fazla taşınmaz özel mülkiyete devredildi!

Özelleştirme İdaresi verilerinden yapılan derlemelere göre 2003 - Mart 2024 tarihleri arasında devlete ait 5 binden fazla taşınmaz özel mülkiyete devredildi.

Evde bakım maaşları bayramdan önce yatacak mı? 

Nisan ayının başlaması ile beraber, ihtiyaç sahibi vatandaşlar arasında da evde bakım maaşlarının ödeme tarihi de merak edilen konular arasında yer aldı. Buna göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın düzenli olarak gerçekleştirdiği ödemelerin bu ay da zamanında yapılacağı kaydedildi.

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

Miras paylaşımı çoğu zaman aileler arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

İslam Memiş gram altında Nisan 2024 rotasını çizerek, 'Bilmiyordum, kaçırdım diyenlere geçmiş olsun' dedi!

Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Finans analisti İslam Memiş, yatırımcıların gözde yatırım araçları arasında yer alan gram altında yeni rotayı çizerek, '15 gün' uyarısı yaptı. İslam Memiş açıklamasında "Bilmiyordum, görmedim, kaçırdım diyenlere şimdiden geçmiş olsun" dedi.

Emlakçılar ve ev almak isteyenler arasında sıkı pazarlık başladı! 

Sürekli olarak artış gösteren konut fiyatlarına paralel şekilde emlakçı komisyonları da yükseldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 4 milyon TL'lik bir evin satışında komisyon tutarı 200 bin TL'ye dayanınca, alıcılarla emlakçılar arasında da sıkı pazarlık başladı

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Miras paylaşımları konusu, Türkiye'de aileler arasında sorun olmaya devam ediyor. Yaşanan bu süreç, miras paylaşımı için özel kuralların uygulanması ile birlikte daha da karmaşık hale geldiği kaydedildi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: 2019-2024 arasında TOKİ 8.500 adet, KİPTAŞ 10 bin 39 adet konut teslim etti!

İBB İştiraki KİPTAŞ’ın Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul'un dönüşümü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Murat Kurum'un 650 bin konut vaadinin gerçekleşebilir olmadığını aktaran Kurt, 2019-2024 arasında TOKİ'nin 8.500 adet, KİPTAŞ'ın 10 bin 39 adet konut teslim ettiğini söyledi.  

Kiracılar dikkat! Farkında olmadan bunu yaptıysanız yandınız!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerilimler son dönemlerde sık sık gündeme gelirken, Avukat Esat Özel'den de dikkat çeken bir paylaşım geldi. İşte Avukat Esat Özel'in o paylaşımı...

Kardeşi olanlar dikkat: Kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? 

Miras paylaşımı ile ilgili detaylar en çok merak edilen konulardan olurken, kardeşler arasında mirasın nasıl paylaşılacağı da araştırılıyor. Peki kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? Kardeşler anlaşamazsa dava açılır mı?

Kira bedellerindeki hızlı yükselişin sorumlusu tuhaf para politikası mı? Vatandaşlar ne diyor? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı tartışmaları sürerken, kira bedellerindeki artışlar ile ilgili yorumlar da gelmeye devam ediyor. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kiralardaki hızlı artış ile ilgili X sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım...

Yabancıların konut alımında getirilen 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları sürüyor!

Türkiye emlak sektöründe son dönemlerde, yabancıların konut alımında getirilmiş olan 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları devam ediyor. Bu konudaki önemli bir aktör olan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan konu ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Borsa İstanbul'da küçük ve büyük yatırımcılar arasında uçurum var!

Borsa İstanbul’da yatırımcıların portföy büyüklüklerine göre dağılımları büyük ve küçük yatırımcılar arasında büyük bir uçurum olduğunu ortaya çıkardı.

Ev sahipleri ve kiracılar arasında tahliye kavgası! Evi boşaltmak için 4 milyon lira istedi!

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlar her geçen gün büyüyor. Şimdi de aralarında evin tahliye edilmesi konusunda kavgalar çıkmaya başladı. Bir kiracı evi boşaltması için ev sahibinden dudak uçuklatan ücret istedi.

paydaşlar arasında önalım hakkı Haberi

paydaşlar arasında önalım hakkı

Paydaşlar arasında şufa hakkı!

Önalım hakkı olarak da bilinen şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor. Şufa hakkı sahipleri, mülkiyetin hissedarlar oluyor.


Önalım hakkı, kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kanuni önalım hakkı;


Paylı mülkiyette, taşınmazın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veren hak olarak tanımlanıyor.


Türk Medeni Kanuna göre, ortaklardan birinin kendi payını satması durumunda, satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi yükümlülüğü bulunuyor. Bu bildirimin noter aracılığı ile yapılması gerekiyor. 


Peki paydaşlar arasında şufa hakkı kullanılabilir mi? Paydaşlarından biri diğer bir paydaşa hissesini satarsa; diğer paydaşlar şufa hakkına sahip olabilir mi?


Kanun...