01 / 05 / 2024

Paylı mülkiyet nasıl satılır?

Paylı mülkiyet nasıl satılır?

Paylı Mülkiyet, bir taşınmaz mal veya eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Peki paylı mülkiyete konu olan bir mal satılabilir mi? Paylı mülkiyet nasıl satılır?



Paylı mülkiyet nasıl satılır?

Paylı Mülkiyet, bir taşınmaz mal veya eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Medeni Kanun gereğince, paylı mülkiyette, birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. 


Söz konusu pay sahipleri pay devretme, rehnetme ve alacaklılar tarafından haczettirilebilme hakında da sahip oluyor.


Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme yapabiliyor.


Ancak, böyle bir anlaşmayla paydaşların aşağıdaki hak ve yetkileri kaldırılamaz ve sınırlandırılamıyor.


Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki, paylı mülkiyet nasıl satılır?


Paylı mülkiyete konu olan taşınmaz, paydaşların aralarında anlaşması halinde satılabiliyor. Ancak satışın diğer paydaşlar tarafından onaylanmaması halinde bu konuda dava açılabiliyor.


Bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için açılan dava ortaklığın giderilmesi davası oluyor.


Sulh hukuk mahkemelerinde açılabilen dava için yetki; hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


Paylı mülkiyetin kiraya verilmesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön