Pazaryeri Camisi restore edilerek kilise olacaktı!
İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesinde, restorasyonla kiliseye dönüştürülmeye çalışılan tarihi Pazaryeri Camisi, Vali Cahit Kıraç’ın girişimleriyle asli unsurlarına kavuştu
Restorasyonla ortaya çıkarılan ve caminin içinde sol tarafta bulunan, kilise döneminde yapılmış mermer sütunlardaki tasvirler, figürler,heykeller ve altar (adak yeri) gibi eserlerin bulunduğu bölüme elektrikli perde takıldı. Namaz kılınacağı zaman bu bölüm perdeyle kapatılıyor. 11 Özel İdaresi’nin katkılarıyla yapılan restorasyonda kaldırılan caminin asli unsurları da yerlerine koyuldu. Bir cami için vaz geçilmez olan minber, kürsü ve müezzin mahfili tekrar yerine koyulurken kilise döneminden kalma, cami tabanını üçe bölen kademeler de düzleştirildi.
Halk izin vermedi
Daha önce Müslümanların ibadethane olarak kullandığı caminin, restorasyon çalışması adı altında kiliseye çevrilmek istendiğini söyleyen AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Arif Barata, yoğun tepki gösteren halkın buna müsaade etmediğini belirtti. Devletin yetkili kurumlarının hemen harekete geçtiğini, başta Vali Kıraç’ın camiye kadar gelerek incelemelerde bulunduğunu kaydeden Barata, "Sayın Valimiz, restorasyonun böyle olmaması gerektiğini ifade etti. Caminin eski unsurlarına döneceği, insanların rahat bir şekilde ibadetini yapabileceği sözünü verdi. Motorlu perde yapıldı. Biz figürlerden çok rahatsız değiliz fakat namaz kılarken heykellerin görülmesi insanları rahatsız ediyordu. Caminin asli unsurları yerine koyuldu. Kilise kademeleri kaldırıldı. Cemaat mutlu, Sayın Valim'e çok teşekkür ediyorlar” dedi.
Atatürk cami yaptı
Çeşme yarımadasının en büyüğü olan, 500 kişi kapasiteli Alaçatı Pazaryeri Camisi, yazları 100 bin nüfusa hizmet veriyor. Beldenin en eski eserlerinden olan, 1874 yılında Yuhannis Halapas tarafından inşa edilen Ayios Konstantinos Rum Kilisesi, mübadelede döneminde Atatürk tarafından camiye dönüştürüldü. Bakımsızlıktan harabeye dönen cami için Alaçatı Belediyesi restorasyon yapmış fakat bu çalışma, cemaati memnun eder nitelikte olmamıştı. Caminin içinde sol tarafta bulunan ve kilise döneminde yapılan mermer sütunlardaki tasvirler, figürler, heykelcikler ve altar (adak yeri) gibi eserler günyüzüne çıkarılırken mihrap başta olmak üzere camiye ait kısımlar kaldırılmıştı.
Yenişafak