Peşin alınan kiranın beyanı nasıl yapılır?
Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler için beyanname verilerek gelir vergisi ödeniyor. Peki, peşin alınan kiranın beyanı nasıl yapılır?
Peşin alınan kiranın beyanı nasıl yapılır?
Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.
Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmış olup; Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.
Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade ediyor. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılıyor.
Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır.
Örneğin; 2011, 2012 ve 2013 yılları kira gelirleri topluca 2014 yılında tahsil edilirse, 2014 yılının geliri olarak dikkate alınacaktır. Peki, peşin alınan kiranın beyanı nasıl yapılır?
Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir.
Örneğin; 2014, 2015 ve 2016 yılları kira gelirleri topluca 2014 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilecektir.
Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak gayri safi hasılat belirlenir.
Evini kiraya verenler kaç lira vergi ödeyecek?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com