23 / 12 / 2024

Petkim Ar-Ge merkezi açıldı!

Petkim Ar-Ge merkezi açıldı!

Petkim Ar-Ge merkezi açıldı. Petkim’den teknolojiye yatırım. 2003’te İzmir Aliağa’ya taşınan Ar-Ge birimi, 50 yıla ulaşan bilgi birikimi ve tecrübeli insan kaynağını tek çatı altında topladı.



İnşaatına 2014’ün ikinci yarısında başlanan ve 6 aydan kısa sürede tamamlanan Petkim Ar-Ge Merkezi, Türk sanayiine katma değerli ürün sağlamaya devam edecek.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Petkim’in şirketin özelleştirilmesi sonrasında SOCAR Türkiye tarafından planlanan yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmeler paralelinde ortaya çıkan beklentilerin, Ar-Ge faaliyetlerine duyulan ihtiyacı artırdığını söyledi. 

Türkiye’nin tek petrokimya alanında tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim’in yeni Ar-Ge Merkezi hizmete girdi. 1970’te Yarımca’daki kompleksinde araştırma merkezi oluşturarak önemli bir sürecin öncülüğünü üstlenen Petkim,  İzmir  Aliağa’ya geçtikten sonra sonra farklı binalarda faaliyetlerine devam eden Ar-Ge birimini, 350 metrekaresi pilot tesisler, 850 metrekaresi laboratuvar ve ofislerden oluşan toplam bin 200 metrekarelik kullanım alanlı yeni merkezine taşıdı. Ar-Ge Merkezi,  Bilim Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla bu hafta resmen hizmet vermeye başladı. 

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, şirketin özelleştirilmesinden sonra SOCAR Türkiye tarafından planlanan yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmeler paralelinde ortaya çıkan beklentilerin, Ar-Ge faaliyetlerine duyulan ihtiyacı artırdığını söyledi. “Ar-Ge Merkezi yatırımını bu nedenle başlattık” diyen Korkut, şu bilgileri verdi:

“Çok kısa bir sürede tamamlayıp, Ar-Ge Merkezi statüsünü Bakanlığımızın onayıyla aldığımız merkezimizin hizmete girmesiyle Petkim’in katma değerli ürünler üretme süreci yeni bir ivme kazandı. Merkezde, ağırlıklı olarak kimya ve kimya mühendisliği disiplinlerinden olmak üzere, 14’u yüksek lisans ve üzeri eğitim alan 40’ın üzerinde personelimiz görev yapıyor. Ar-Ge Merkezimiz’de ürün ve proses geliştirme, enerji tasarrufu, maliyet düşürme ve çevre faaliyetleri kapsamında yürütülen projelerde kullanılmak üzere güçlü bir cihaz ve ekipman altyapısı bulunuyor. Hükümetimizin son yıllarda Ar-Ge yatırımlarına ve faaliyetlerine verdiği önemi memnuniyetle karşılıyoruz. 2023 yılı için belirlenen yüzde 3’lük hedefi, Türkiye’nin Ar-Ge yatırımlarına en fazla önem veren şirketlerinden biri olarak yürekten destekliyoruz. Petkim, Türk sanayiine katma değeri daha yüksek ürünler kazandırma sürecinin en önemli halkası olmaya devam edecek. ”


İhracatta yüksek katma değer sağlamanın sanayii kuruluşlarının Ar-Ge çalışmaları ve inovatif faaliyetleriyle mümkün olacağına değinen Korkut, “Bugün Almanya’da 4.1 Dolar olan ihracatın kilogram değeri, ülkemizde 1.5 Dolar düzeyinde. Bu değeri ilk etapta 3 Dolara çıkarmak gerekiyor. Ar-Ge yatırım ve teşvikleri burada biz sanayi şirketlerine önemli bir katkı sağlıyor. “ dedi. 




Geri Dön