29 / 04 / 2024

Piyasa kontrolden çıkıyor! Fahiş artışlar sürüyor

Piyasa kontrolden çıkıyor! Fahiş artışlar sürüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) araştırması gündeme oturdu. kiralık konutlardaki senelik yükseliş yüzde 173,5’i geçerken, zelzele ile birlikte bu oran ikiye katlandı.



SATILIK KONUT FİYATLARI REKOR KIRMAYA DEVAM EDİYOR

Kiralar günden güne fahiş noktaya çıkarken, satılık konut ücretleri de yerinde  durmadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) göre ise 2022’de konut ücretlerindeki yükseliş, yüzde 167,8 oldu. 
TCMB konut ücret endeksi (KFE), 2022’de ülke genelinde yüzde 167,8 çoğaldı. Aralık ayı bilgilerine göre endeks, 2022’de reel olarak yüzde 58,7 çoğaldı. Endeks, kasım ayına göre ise yüzde 5,3 arttı.

Konut ücretleri, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8 yükselirken senelik bazda yüzde 174,3 çoğalmıştı. Bölgesel bazda bakıldığında en büyük yükseliş 2022’de endeksin yüzde 212,6 çoğaldığı Antalya, Burdur, Isparta bölgesinde meydana geldi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesindeki yükseliş yüzde 183,9,  Adana  ve Mersin 
bölgesindeki yükseliş ise yüzde 182,9 oldu. Konut ücretlerinin en az yükseldiği bölge ise senelik bazda yüzde 120,3 yükselişle Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli bölgesinde oldu.

Piyasa kontrolden çıkıyor! Fahiş artışlar sürüyor

DEPREMZEDELERİN GÖÇ ETTİĞİ YERLERDE FAHİŞ FIRSATÇILIK

Zelzeleyi de ‘fırsat’ olarak gören ev sahipleri kira ücretlerine fahiş oranda zam geldi. Özellikle afetzedelerin göç ettiği Antalya, Mersin, Konya, İstanbul, Ankara gibi yerlerde ücretler ikiye katlandı. Zelzelenin akabinden Mersin’e yoğun bir afetzede göçü olurken, kentte barınma en önemli problem olarak ilk sıraya çıktı. 
Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat da duruma tepki göstererek ‘’ Mersin’de ev kiraları 2-3 kat yükseldi’’ dedi. Antalya’da da durum aynı.


Geri Dön