16 / 05 / 2024

Piyasa kontrolden çıkıyor! Fahiş artışlar sürüyor

Piyasa kontrolden çıkıyor! Fahiş artışlar sürüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) araştırması gündeme oturdu. kiralık konutlardaki senelik yükseliş yüzde 173,5’i geçerken, zelzele ile birlikte bu oran ikiye katlandı.



Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, “El vicdan diyorum! 5 TL'lik yere 15 TL demek! Akşam yatıyorsun, sabaha ücret değişmiş’’ ifadelerini kullandı. Çağlar, “Antalya’da kiraların bu kadar çok olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi yabancı emlakçılardır. Bu ücret yükselişinin önüne geçilmesini istedik. 6 bin üye vergisini verirken bu adamlar vergisi olmadan iş yapıyor” sözlerine yer verdi. Fahiş yükselişlerin yaşandığı Antalya yabancı konut satışının en çok olduğu il olarak ön plana çıkıyor.

Piyasa kontrolden çıkıyor! Fahiş artışlar sürüyor

YABANCIYA KISITLAMA İLE İLGİLİ HÜKÜMETTEN ADIM GELMEDİ

Türkiye’de yabancılara konut satışı teşvikler aracılığı ile son senelerde süratle yükselirken, ücretler da katlanıyor. Yabancıların konuta satışında payları  hıza çoğalıyor. 2021’de yabancı uyruklu kişiler 68 bin 168 konut satın alırken bu rakam 2022’de 75 bin 185’e çıktı. Konut ücretlerindeki yükselişin bir sebebi de yabancılara konut satışı olarak gösterilirken muhalefet partileri bunun önüne geçilmesi için hükümete çağrıda bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 şehirde büyük can ve mal kaybına sebep olan iki zelzelenin akabinden
 yabancılara konut satışı bir kez daha gündeme getirdi.


Geri Dön