15 / 05 / 2024

Piyasalara kötü haber! Avrupa Merkez Bankası’ndan şok açıklama geldi!

Piyasalara kötü haber! Avrupa Merkez Bankası’ndan şok açıklama geldi!

Küresel piyasalar son dönemlerde hem ABD hem de Avrupa tarafında sert faiz artırımlarında artık yavaş yavaş sona gelindiğini beklerken ve borsalarda da buna yönelik ılımlı hava eserken, Avrupa Merkez Bankası’ndan şok eden bir açıklama geldi.



TEMMUZ 2022'DEN BU YANA 2,5 PUANLIK ARTIŞ YAŞANMIŞTI

Avrupa Merkez Bankası, uzun süredir bir türlü kontrol altında alınamayan enflasyondaki yükselişi sınırlı tutabilmek için geçtiğimiz senenin temmuz ayından beri faizleri toplam 2,5 puan artırmıştı.

Ancak Avrupa’daki ekonomik politika belirleyicileri mevcutta yüzde 10'un hafif altında bulunan enflasyonu 2025 senesine kadar ECB'nin yüzde 2 hedefine düşürmek için daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını dile getiriyor.

İşte bunlardan biri de ECB baş ekonomisti Philip Lane. Lane, ünlü İngiliz finans gazetesi Financial Times'a yaptığı açıklamada faizlerin daha fazla artırılması gerektiğini söyledi.

Piyasalara kötü haber! Avrupa Merkez Bankası’ndan şok açıklama geldi!

"Faizleri geçen yıl daha normal seviyelere getirmemiz gerektiğinin oldukça açık olduğunu söyleyebilirdik” diyen Lane, “Şimdi faizleri (ekonomik büyümeyi) kısıtlayıcı düzeylere getirmemiz gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası’nın bu yılın ilk toplantısını 2 Şubat'ta gerçekleştirmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz seneyi kötü kapayan küresel piyasalar, 2023 senesinin başından beri, özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) tarafındaki faiz artırımı politikalarının artık güvercine dönmesini beklerken, yapılan bu açıklamanın piyasaları olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön