25 / 07 / 2024

Piyasalarda kritik hafta! Faiz artışları sürecek mi? İşte 30 Ocak piyasa takvimi!

Piyasalarda kritik hafta! Faiz artışları sürecek mi? İşte 30 Ocak piyasa takvimi!

Geçen hafta Borsa İstanbul satış ağırlıklı bir seyir izledi. Yurt dışında ise özellikle ABD ekonomisinden gelen olumlu verilerin etkisiyle pay piyasalarında pozitif bir seyir hakimdi. Peki, gelecek haftanın gündeminde neler var? Piyasalarda nasıl bir seyir bekleniyor?


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


FAİZ ARTIŞLARI SÜRECEK Mİ?

Uzmanlara göre, gelecek dönemdeki en önemli soru: Merkez bankaları faiz artışlarına devam edecek mi? Bu yüzden Fed ve ECB’nin politika metinlerindeki yönlendirmelerle birlikte merkez bankası başkanlarının toplantı sonrası yapacağı açıklamaların büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Fed’in mart ayında faiz artışlarına ara verilip verilmeyeceğine yönelik soru işaretlerinin bulunduğunu söyleyen uzmanlar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yönlendirmelerinin yanı sıra cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de piyasa beklentilerini etkileyebileceğini ifade ediyor.

Piyasalarda kritik hafta! Faiz artışları sürecek mi? İşte 30 Ocak piyasa takvimi!

ECB’nin ise mart ayında da faiz artışlarına devam edeceğini öngören uzmanlar, ancak Banka’nın faiz artışlarına nerede son verebileceğine yönelik olası sinyallerin de önem taşıdığına dikkat çekiyor.

ABD’DE BİLANÇO DÖNEMİ

ABD’de pay piyasalarında geçen hafta alıcılı bir seyir görülürken, gelecek hafta çarşamba günkü ABD Merkez Bankası Fed’in para politikası kararları ve cuma günü açıklanacak İstihdam Raporu, yatırımcıların yakın takibinde olacak.

Öte yandan geçen hafta ABD’de açıklanan şirket bilançoları da hisse ve sektör bazlı oynaklıkları artırdı. Elektrikli araba üreticisi Tesla gelirlerini 4. çeyrekte yüzde 37 artırarak 24,3 milyar dolara yükseltti. Piyasa beklentileri gelirlerin 24,7 milyar dolar olacağını tahmin ediyordu. ABD’li teknoloji şirketlerinden Microsoft’un net karı ise, geçen yılın ekim-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 geriledi. General Electric de aynı dönemde 21,8 milyar dolar gelir elde ederek beklentileri geride bıraktı. Johnson&Johnson’ın geliri ise 23,7 milyar dolarla piyasa öngörülerinin gerisinde kaldı.

Gelecek hafta ise Apple, Amazon, Alphabet ve Meta şirketlerinin finansal sonuçları piyasaların seyrinde etkili olacak. Bu gelişmelerle, geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 2,47, Nasdaq endeksi yüzde 4,32 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,81 prim yaptı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön