27 / 04 / 2024

Piyasaların gözü bu hafta açıklanacak olan yeni verilerde olacak

Piyasaların gözü bu hafta açıklanacak olan yeni verilerde olacak

Küresel piyasalar, geçen hafta dünya genelinde artan resesyon endişeleriyle karışık bir seyir izledi. Gelecek hafta ise gözler açıklanacak yoğun makroekonomik verilere çevrildi.



ABD'de geçen hafta açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 3,2 oranında artış yaşadı. Bu rakam piyasa beklentilerinin altında  gerçekleşirken, baz etkisiyle birlikte enflasyonun art arda 12 aylık düşüşü sona erdi. Analistler, ülkede enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesiyle Fed’in gelecek dönemde şahin politikalarından vazgeçeceğine yönelik fiyatlamaların güç kazandığını ifade ettiler.

Analistler, ABD ekonomisinin Fed'in faiz artışlarının ardından nasıl reaksiyon göstereceğinin belirsizliğini koruduğunu belirterek, resesyon ve yumuşak iniş senaryolarının yatırımcılar tarafından fiyatlanmaya başladığını söyledi.

Piyasaların gözü bu hafta açıklanacak olan yeni verilerde olacak

ABD’DE GÖZLER FED TUTANAKLARINDA

Bloomberght.com'un haberine göre geçen hafta New York Borsasında karışık bir seyir izlenirken, çarşamba günü açıklanacak Fed'in toplantı tutanaklarının varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Hafta içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 10 küçük ve orta ölçekli ABD bankasının kredi notunu indirmesi yeni bir satış dalgasına yol açtı. Kurum, benzer not indirimlerinin önemli birkaç banka için de yapılabileceğini belirtti.

Moody's, ABD'li 10 bankanın notunu bir basamak indirirken, Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street ve Truist Financial'ın da aralarında bulunduğu 6 bankayı incelemeye aldı. Analistler, Moody's'in bazı bankaları uyarmasının, Fitch'in geçen hafta ABD'nin kredi notunu düşürmesinin ardından yatırımcıları temkinli olmaları için uyardığı belirterek, bu son gelişmeyle birlikte ABD'de bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin endişelerin arttığını söyledi.

Haftanın veri takviminde salı günü perakende satışlar ile New York Fed sanayi endeksi, çarşamba sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, perşembe günü Philadelphia Fed İmalat Endeksi ile CB öncü göstergeler endeksi verilerinin açıklanması var. Piyasaların gözü ise bu verilerde olacak.

AVRUPA ENFLASYON VERİLERİNİ BEKLİYOR

Avrupa borsalarında geçen hafta karışık bir seyir izlendi. Bölgede doğal gaz tedarikine ilişkin endişeler yeniden artarken, risk iştahı bundan olumsuz etkileniyor. Dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçısı Avustralya'daki bazı LNG tesislerinde çalışanların grev hazırlığı yapması üretimin aksayacağı endişelerine yol açtı. Arz sıkışıklığı yaşanan gaz piyasalarında tedirginlik yaşanıtrken Avrupa gaz fiyatlarında keskin yükselişler oldu.

İtalyan hükümeti, bankaların yüksek faiz oranlarıyla sağladıkları aşırı karlara yüzde 40 ilave vergi getireceğini açıklaması piyasalarda satış baskısını yükseltti. Bunun üzerine hükmet ek verginin bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1’ini aşmayacak şekilde alınacağını duyurdu.

Salı İngiltere'de işsizlik oranı, çarşamba Avro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt İçi Büyüme (GSYH ) ile sanayi üretimi ve cuma günü de Avro Bölgesi'nde enflasyon verileri açıklanacak.

Asya'da pay piyasaları Japonya hariç satış ağırlıklı bir hafta geçirdi. Çin ekonomisine yönelik endişeler ise artıyor. 14 Ağustos ile başlayan haftanın veri takviminde salı Japonya'da GSYH ile Çin'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı, perşembe günü Japonya'da dış ticaret dengesi ve cuma günü Japonya'da enflasyon verileri açıklanacak.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön