27 / 04 / 2024

Powell’ın açıklamarı sonrası çarpıcı analiz: “Türkiye ekonomisini zor günler bekliyor”

Powell’ın açıklamarı sonrası çarpıcı analiz: “Türkiye ekonomisini zor günler bekliyor”

Bugün yayınlanan bir analizde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) yüksek faiz politikası karşısında zor günler beklediği belirtildi.



Powell’ın açıklamarı sonrası çarpıcı analiz: “Türkiye ekonomisini zor günler bekliyor”

“FED’İN KARARINDAN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKE TÜRKİYE"

FED için kriz zamanının geldiğini belirten New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu’nda görev yapan Profesör Peter Blair Henry ise, "Son 40 yılın güvenilirliği tehlikede, bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde hasara yol açıp açmadığına bakılmadan ne olursa olsun enflasyonu düşüreceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Gelişmekte olan birçok ülkenin dolar cinsinden borçlandığına dikkat çekilen haberde, FED'in faizleri yükseltmesi, beraberinde borç alma maliyetlerini de yükselttiğine değiniliyor. Bu gelişmeler ışığında, gelişmekte olan ülkelerin kredi risk primini yükselterek borç almasının da zorlaşttığı ifade ediliyor.

FED’in izlediği yüksek faiz politikasının, doların gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değerini yükselteceği ve ithalat maliyetlerini arttırarak enflasyonist baskıyı şiddetlendireceği tahmin ediliyor.

Reuters’de yer alan analizde Çin ve Hindistan gibi ülkelerin bu baskıyı kaldırabileceği yalnız Türkiye ve Arjantin gibi ekonomik olarak daha zayıf ülkelerin daha çok etkilendiği belirtiliyor.

Düşük gelirli ekonomilerin reel yatırım getirileri konusunda sorunlar yaşadığını söyleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas ise konuya dair, "Düşük gelirli ülkelerin yaklaşık yüzde 60'ı ile gelişmekte ve sınırda olan 20 ülke bu durumda. Hâlâ piyasalara erişimleri var ancak borçlanma koşulları kesinlikle çok kötüleşti.” dedi.

Mahfi Eğilmez açıkladı: Enflasyon, fiyat artışı ve hayat pahalılığı nedir?

Kara listeye girenlerin sayısında dikkat çeken artış

Show Market’ten kırtasiye ürünlerinde dev kampanya! İşte 30 Ağustos 2022 fiyat listesi...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön