28 / 04 / 2024

Prim borcu olan EYT'liler dikkat: Ucuz emeklilik için son şans! İşte son ödeme tarihi...

Prim borcu olan EYT'liler dikkat: Ucuz emeklilik için son şans! İşte son ödeme tarihi...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına girmesine rağmen prim borcu, eksik prim günü nedeniyle emekli olamayanlar yapılandırmadan yararlanarak emekli olabilecek. İşte detaylar...



Milyonlarca kişi EYT yasasıyla birlikte emekli oldu. EYT'li olmasına rağmen prim borcu, eksik prim günü sebebiyle bekleyenler yapılandırmadan yararlanarak emekli olabilecek. 

Primden vergi borcuna kadar çok kişye nefes aldıran yapılandırmanın bozulmaması için ilk ödemenin 31 Temmuz tarihine kadar yapılması gerekiyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumu'na isteğe bağlı sigorta borcu olan işveren, topluluk sigorta primi ve Bağ-Kur'lu primini kendi ödeyen de ödeme kolaylığından faydalanabilecek. 

Bu kapsamda EYT'li olduğu halde prim borcu, eksik prim günü nedeniyle bekleyenler yapılandırmadan faydalanarak emekli sayılacak.

 Prim borcu olan EYT liler dikkat: Ucuz emeklilik için son şans! İşte son ödeme tarihi...

Posta Gazetesinde yer alan detaylara göre, EYT'li olduğu halde prim borcu, eksik prim günü sebebiyle emeklilikte yaşa takılanlar yasasından faydalanamayanlar da yapılandırma kolaylığından faydalanarak emekliliğe hak kazanacak.

PEŞİN ÖDEMEDE YÜZDE 90 İNDİRİM!

Yapılandırılan borçları peşin ödeyenlerin enflasyon farkının yüzde 90'ı siliniyor. EYT'den faydalanmak isteyen isteğe bağlı sigortalıların yapılandırma başvurusunun yanmaması için ilk taksit ödemesini yatırması gerekiyor.

 Prim borcu olan EYT liler dikkat: Ucuz emeklilik için son şans! İşte son ödeme tarihi...

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR FAYDALANACAK MI?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı) öncesinde SSK'lı olan vatandaşlar da isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyordu.

Söz konusu kanunun ardından sadece Bağ-Kur'lular isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. Böylece 1 Mayıs 2003-30 Eylül 2008 arasında isteğe bağlı sigortalılığı sürenlerden 30 Eylül 2008 tarihine kadar ödenebilir nitelikteki hizmet sürelerine dair prim borçları yapılandırılabiliyor.

2008 yılından sonra isteğe bağlı sigortalı olan kişiler primlerini 12 ay içinde ödemesi gerekiyor. Bu süre boyunca primin ödenmemesi halinde süreler sigortalılığa sayılmıyor.

SANATÇILAR VE TOPLU TAŞIMADA ÇALIŞANLAR 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesi ile ay içinde on günden az çalıştırılanlar, dolmuş, ticari taksi ve benzeri toplu taşıma araçlarında çalışan kişiler 1 Mart 2011 tarihinden beri sigorta primlerini kendileri ödüyorlar.

Bu durumda olup da sigortalılığı tamamlananlar 1 Mart 2011'den 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan dönemde tahakkuk edip de ödenmeyen sigorta primini yatırabilir.

 Prim borcu olan EYT liler dikkat: Ucuz emeklilik için son şans! İşte son ödeme tarihi...

PART-TİME ÇALIŞANLARA FIRSAT

Kamuoyunda part-time çalışma olarak bilinen kısmi süreli çalışan kişilerin primlerini normalde aynı ay içinde tamamlaması gerekiyor. Bu süre içinde eksik kalan günlerini isteğe bağlı olarak ödeyebiliyorlar.

Bu durumda yapılan isteğe bağlı sigorta primleri SSK çerçevesinde değerlendiriliyor. Son bir sene içinde ödenmeyen primlerini 12 ay kuralına uygun olarak başvurmaları durumunda yapılandırma hakkından faydalanabiliyorlar.

SGK'DA 141 MİLYARLIK YAPILANDIRMA 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 1 milyon 650 bin kişinin 140 milyar 922 milyon milyar TL'lik borcunu yapılandırmak için başvurduğunu belirtti.

Bakan Işıkhan, bu durumda 8 milyar 20 milyon TL tahsilat gerçekleştiğini kaydederek, "Borçlar aylık dönemlerde; 12, 18, 24, 36 ve 48 taksitte ödenebilecek" açıklamasını yaptı.

Son dakika! Elektrikli araç şarj istasyonlarına iş yeri ruhsatı!

BİM'de fiyatlar dip yaptı: Taze peynir çeşitleri 19 TL'ye, keten tohumu 9 TL'ye, sofra tuzu 9 TL'ye düştü!

Minibüslerde İstanbulkart ne zaman geçerli olacak? İstanbul'da minibüslerde akbil mi basılacak?


Geri Dön