30 / 04 / 2024

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

EYT düzenlemesi ile milyonlarca çalışana emeklilik hakkı doğdu. Ancak SSK’lı çalışanlar ile Bağ-Kur’lu çalışanlar arasında prim gün sayısı açısından oluşan farklar kafaları karıştırıyor. Peki prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT den yararlanabilir mi? Nasıl yararlanacak? İşte merak edilen soruların yanı



EYT düzenlemesiyle birlikte milyonlarca çalışana emeklilik yolu açılırken, Bağ-Kur’lular da bu düzenlemeden yararlanabilmek için hangi koşulları yerine getirmeleri gerektiğini merak ediyor.

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

EYT düzenlemesine göre, emeklilik başvurusu yapmayı planlayan Bağ-Kur'luların, prim gününe dikkat etmesi gerekiyor.  Bağ-Kur sonrası bin 260 gün SSK primi oluşması halinde EYT düzenlemesi kapsamında SSK emeklilik hakkı oluşabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu durumda SSK'dan emekli olma imkanı doğacağını, emekli maaşının ise daha yüksek olabileceğini vurguluyor.

Peki, Bağ-Kurluların EYT düzenlemesinden yararlanabilmesi için neler yapması gerekiyor? Öncelikle kadın çalışanların 7 bin 200, erken çalışanların ise 9 bin prim gününü doldurmuş olması gerekiyor. Akşam Gazetesi’nden Okan Güray Bülbül'ün köşe yazısına göre Bağ-Kur'lu EYT'liler için prim günü ve son dönemde çalışılan bin 261 gün faktörü gibi çeşitli farklılıklar bulunmakta.

Bağ-Kurluların işte kafaları bu yüzden karışırken, Bülbül köşe yazısında emeklilik ile ilgili merak edilen sorulara açıklık getirdi. Bülbül’e göre, EYT'liler 20 yılı aşkın sürenin sonunda yaş engeline takılmadan emekli olma hakkını elde etti. SSK’lı olanlarda eğer kadınsa 20 yıl sigortalılık süresi ve en fazla 5 bin 975 prim günü şartı aranıyor. Erkek çalışanlarda ise 25 yıl sigortalılık süresi ve en fazla 5 bin 975 prim günü şartına bakılıyor.

Bağ-Kur'lular için ise prim günü sayısı farklı. Kadınlarda 7 bin 200 prim günü, erkeklerde 9 bin prim günü şartı aranıyor. Her iki kurum çalışanları arasındaki emeklilik prim gün sayısında oluşan fark ise EYT’lileri farklı arayışlara ittiğini yazan Bülbül, ayrıca 20 yıl SSK'lı olup son 3.5 yıldır yani bin 261 gün Bağ-Kur'lu çalışanların ise SSK'lı gibi emekli olamadığının altını çizdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön