21 / 05 / 2024

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

EYT düzenlemesi ile milyonlarca çalışana emeklilik hakkı doğdu. Ancak SSK’lı çalışanlar ile Bağ-Kur’lu çalışanlar arasında prim gün sayısı açısından oluşan farklar kafaları karıştırıyor. Peki prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT den yararlanabilir mi? Nasıl yararlanacak? İşte merak edilen soruların yanı



SİGORTALILIK SÜRESİNE DİKKAT!

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

Bülbül’ün köşe yazısına göre, ilk defa 8 Eylül 1999 ve öncesinde Bağ-Kur'lu olmuş bir erkek çalışan 9 bin prim günü, kadın çalışanlar ise 7 bin 200 prim gününü doldurunca emekli olabiliyor. Bağ-Kur'lular için sigortalılık süresinin bir anlamı olmadığını ifade eden Bülbül, Bağ-Kur'lu bir erkek çalışanın 25 yıl, bir kadın çalışanın ise 20 yıl prim ödeyerek emekliliğe hak kazanabildiğini, SSK'lı çalışanlarda ise en fazla 16 yıl, 7 ay ve 5 gün prim ödeyerek emekli olunabildiğini ifade etti.

BAĞ-KUR AYLIKLARI DÜŞÜK OLUYOR

SSK'lı ve Bağ-Kur'lu çalışanlar arasındaki temel farka da değinen Bülbül, SSK'lının priminin işveren tarafından ödendiğini, Bağ-Kur'lunun ise primini kendisinin ödediğini belirtti. SSK'lı bir işçinin brüt ücreti üzerinden hesaplanan sigorta priminin işçi payı kesildikten sonra işçiye net ücretinin ödendiğini belirten Bülbül, Bağ-Kur'lunun ise ay sonunda gelir ve giderlerden geriye elinde kalan tutarla kendi primini ödediğini kaydetti. Bağ-Kur'luların genellikle en alt düzeyden yani asgari ücret üzerinden kendi primlerini ödediğini yazan Bülbül, bu yüzden Bağ-Kur'luların aylıklarının daha düşük olduğunu vurguladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön