03 / 05 / 2024

Prim borcu olan EYT’lilere özel ihtiyaç kredileri sunulmaya başladı!

Prim borcu olan EYT’lilere özel ihtiyaç kredileri sunulmaya başladı!

Türkiye'de bir süredir tartışılan konulardan biri emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu. EYT için herhangi bir yaş şartının aranmayacağı belirtilirken, emekli olmak isteyen ancak prim borcu olan kişilerin ihtiyaç kredilerine başvurduğu gözlemlendi.



Mart ayının başında, Türkiye'deki milyonlarca insan tarafından beklenen "emeklilikte yaşa takılanlar" (EYT) düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda tüm partilerin evet oyuyla kabul edildi. 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, prim gün sayısı ve çalışma sürelerini tamamlayanlar, yaşlarına bakılmaksızın emekli olabilecekler. Düzenlemeden 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor. Düzenleme, sigortası 8 Eylül 1999'dan önce başlayan kişilere, yaşa takılmadan emekli olma hakkı tanıyor.

EYT BAŞVURULARI E-DEVLET’TEN YAPILIYOR 

Nisan ayı itibariyle başlayan EYT düzenlemesiyle ilgili olarak, yararlanmak isteyen vatandaşlar, e-Devlet Kapısı üzerinden "Gelir, Aylık Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi" sayfasına girerek başvuru sürecini başlatabilirler. Başvuruda, SSK kapsamında olanlar 4A, Bağkur kapsamında olanlar ise 4B seçeneğini işaretlemelidirler. Kullanıcılar daha sonra, aylık ödemelerini almak istedikleri banka ve şubeyi seçerek işlemlerini tamamlayabilirler. EYT'den yararlanmak isteyen ancak askerlik veya doğum gibi sebeplerle prim gün sayısını tamamlayamayan emekli adayları da, askerlik borçlanması veya doğum borçlanması gibi yöntemlerle kalan prim gün süresini tamamlayabilirler.

 


Geri Dön