21 / 05 / 2024

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

EYT düzenlemesi ile milyonlarca çalışana emeklilik hakkı doğdu. Ancak SSK’lı çalışanlar ile Bağ-Kur’lu çalışanlar arasında prim gün sayısı açısından oluşan farklar kafaları karıştırıyor. Peki prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT den yararlanabilir mi? Nasıl yararlanacak? İşte merak edilen soruların yanı



1261 GÜN KURALINA BAKILIYOR

Prim borcu olan Bağ-Kurlular EYT’ten nasıl yararlanacak? Bağ-Kur’lular nasıl emekli olacak?

Bülbül, ilk defa 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olmuş kişilerin eğer birden çok sigortalılık statüsünde çalışması varsa, hangi statüden olacağının son 7 yıldaki durumuna göre belirlendiğini belirtiyor. Yani son 7 yılda hangi statüde daha fazla çalışılmış ise o kurumdan emekli oluyor. Buna göre, emekli olmadan önceki son bin 261 günde kişinin hangi statüde prim ödemesi varsa, emeklilik şartları da o statüye göre belirlenmekte.

Mesela; bir kişi 1 Ocak 1999 tarihinde sigortalı olmuş, 1 Ocak 2020 tarihine kadar 15 yıl SSK'lı olarak çalıştıktan sonra 1 Ocak 2020 tarihinde kendi işyerini açarak Bağ-Kur'lu olmuşsa, bu durumda Bağ-Kur’dan emekli olabiliyor. Bülbül’e göre, Bağ-Kur şartlarına göre 9 bin prim gününe ihtiyacı olan kişi son bin 261 gündeki statüsü yüzünden 5 bin 975 prim günüyle emekli olabilecek iken, 1 Nisan 2023 tarihiyle 6 bin 570 prim günü olmasına karşın Bağ-Kur için gerekli 9 bin günü tamamlayamadığı için aylık bağlatamıyor. Ancak 6 yıl 9 ay daha prim ödemesi halinde emekli maaşı bağlatabiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön