28 / 06 / 2024

Prof. Dr. Ali Koçak uyardı: İstanbul'da 50 bin bina acil yıkılmalı!

Prof. Dr. Ali Koçak uyardı: İstanbul'da 50 bin bina acil yıkılmalı!

Prof. Dr. Ali Koçak yaptığı açıklamada yapılan incelemelerde mega kent İstanbul'da 2000 yılı öncesinde yapılmış yaklaşık 300 bin bina olduğunu belirterek, bu binalardan acilen yıkılması gerekenlerin sayısının ise 50 bin olduğunu söyledi.



İstanbul Küçükçekmece'de geçtiğimiz günlerde yıkılan bina mega kent İstanbul'un yapı stoku ve deprem gerçeğini bir defa daha gündeme getirdi. 

Akşam'dan Bülent Şanlıkan imzalı habere göre Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koçak konu ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koçak açıklamasında belediyelerin devreye girerek, mega kent İstanbul'da çok acil çürük binaların tespit edilip, güçlendirme ve yıkım yapılmasının gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ali Koçak uyardı: İstanbul da 50 bin bina acil yıkılmalı!

İZİN 2 KAT, BİNA 4 KAT!

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koçak'ın açıklamaları şu şekilde: "İstanbul Küçükçekmece'deki olayı duyar duymaz gittim. Fakat görevli olarak gitmedim, gözlem yapmak için oradaydım. Gördüğüm manzara karşısında şaşkınlığımı da gizleyemedim. Bütün mesele aslında 2 kat projelendirilip bunun yerine 4 kat inşa etmekle başlıyor. Eğer böyle yaparsanız kolon boyutları ve kirişleri yetersiz kalır. Muhtemelen bu bina da projesine uygun yapılmadı. Demirler yönetmeliğe uygun şekilde konulmamış ve işlenmemiş kolon etriyelerinde de durum felaketti. Öncelikle binalar projeye yani kâğıt üzerindeki haline bağlı kalınarak yapılmalı. Bunun için de tabii ki denetim şart."


PROJEYE BAĞLI KALINMASI GEREKİYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada projeye bağlı kalmadan yapılan binalarda bu şekilde bir hasarın olma ihtimalinin de çok yüksek olduğunu dile getiren Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koçak sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bir de deprem gerçeğini hatırladığımızda çok büyük can kayıplarımız olabilir. Acilen artık yıkılması gerekli olan binaları yıkıp veya güçlendirilmesi gereken binaları da güçlendirmemiz gerekli. Belediye başkanlarının acil şekilde yarın ilk yapılacak iş listesinde bu olmalı. Resmi olarak açıklanan verilere göre mega kent İstanbul'da yaklaşık 2000 yılı öncesinde yapılmış yaklaşık olarak 300 bin bina var. Bu binalardan acil olarak yıkılması gerekenlerin sayısı 50 bin civarındadır. Belediyelerin bu binaların kaçta kaçını yıktı bunu henüz bilmiyoruz."

 

Luxera, SPK'dan GYO izni aldı!

İnşaat mühendisinden çarpıcı açıklamalar! Küçükçekmece'deki bina neden çöktü?

Selen Görgüzel ile ev sahibi arasındaki gerilim artıyor!


Geri Dön