17 / 05 / 2024

Prof. Dr. Ersoy’dan son uyarı! O ilçenin yüzde 95’i gidecek! İşte İstanbul’un deprem riski taşıyan semtleri!

Prof. Dr. Ersoy’dan son uyarı! O ilçenin yüzde 95’i gidecek! İşte İstanbul’un deprem riski taşıyan semtleri!

İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, yaşadıkları semtin ne kadar depreme dayanıklı olduğunu, ya da nerelerin dayanıksız olduğunu araştırmaya başladı. İşte Prof. Dr. Ersoy’un yaptığı son uyarı!



Kronolojik veriler incelendiği zaman, İstanbul deprem tarihinde son 500 yılda 2 büyük deprem olduğu fark ediliyor. Gölcük ve Düzce depremi İstanbul depremi olarak sayılmamaktadır. 7 şiddetinin üzerinde olan büyük depremlerin Orta Marmara fayında İstanbul depremini oluşturması yaklaşık 250 yılda bir olduğunu gösteriyor. Deprem uzmanları bu bilgiler ışığında son büyük İstanbul depremi 1766 yılında gerçekleştiğini dikkate alıyor. Orta Marmara Fayında yeni bir deprem riskinin arttığını belirtiyor. Peki İstanbul’un hangi ilçeleri daha güvenli? Hangi ilçeler fay hattının üzerinde bulunuyor?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, 3,5 yılda hızla için 107 bin binaya gidildiğini ve yalnızca 29 bin 700 bina da analiz yapıldığını söyledi.

İSTANBUL’DA YÜZDE 95 BİNA ÇÖKECEK!

Çökme ihtimalinin olduğu binaların yaklaşık olarak yüzde 95’i Avcılar’da bulunuyor. Yüzde 46’sı Küçükçekmece, yüzde 32’si Silivri, yüzde 19’u Bahçelievler, yüzde 14’ü Büyükçekmece, yüzde 14’ü Zeytinburnu, yüzde 12’si Esenler, yüzde 11’i Bakırköy’de bulunuyor. Diğer ilçelerde oranlar daha az.

İSTANBUL’UN EN SAĞLAM BÖLGESİ!

Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy’da İstanbul’da olası bir depremde hangi bölgelerin sağlam olduğunu açıkladı.

İstanbul’da en sağlam alan Haliç’ten kuzeye doğru gidildikçe Başakşehir’e kadar olan bölge ve Sarıyer’e kadar uzanan alan Türkiye’nin en sağlam kayaçlarının olduğu alandır. Bu ilçeler arasında Sarıyer, Başakşehir, Eyüp’ün bir kısmı. Kağıthane’nin bir kısmı ve şişli ile Beşiktaş tarafları.

Anadolu Yakası genel olarak sağlam bir bölge. Şile kısmen iyi. Çekmeköy ve Beykoz iyi sayılabilecek yerler. Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi ama, Maltepe ve Kartal gibi yerlerin kıyı kesimleri iyi değildir, iç kesimleri daha iyi.

RİSKİN FAZLA OLDUĞU YERLER!

Avrupa Yakası, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Güngören, Esenler, Bağcılar, buraların zeminleri kötü.


Geri Dön