16 / 05 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den deprem ve tsunami uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür'den deprem ve tsunami uyarısı!

Antalya'da Tsunami ve Deprem Riski: Bilim Akademisi Üyesi Uyarıyor - Prof. Dr. Naci Görür, Antalya'nın deprem ve tsunami tehlikesine karşı önlem alması gerektiğini vurguluyor.



"DEPREMİ AFETE DÖNÜŞTÜREN BİZLERİZ"

Prof. Dr. Görür, Türkiye'de depremlerin en önemli gündem olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 "Deprem için kader vesaire deniyor. O da kutsal dinimizin çıkarları için kullanım oluyor. Kader asla değildir. Dinimizde kader, bilimin gereklerini yaparsın; sonra işi Allah'a bırakırsın. Önlemini almadan 'kaderdir' demek; dinimizi çıkarlar için yanlış kullanmak anlamına gelir. Deprem, afet değildir. Depremi afete dönüştüren bizleriz. İlk insanlar yaşama ihtiyacı duyuyor, genellikle deprem kuşaklarına doğru yerleşmişler. Deprem kuşakları yer yüzünde cennettir. Akarsuyun, sıcak ve soğuk su kaynaklarının, ağaçların olduğu yerdir. Deprem kuşaklarının tamamı öyledir. Başta bilinmemiş ama depremi öle öle öğrenmişler. Günümüz dünyasında deprem kuşaklarının özellikleri biliniyor ve o kuşakta yaşayacaksan; çağdaş insanlar, yerleşim alanlarını bilim ve teknoloji ışığında depreme dirençli yapmış ve ölmüyorlar. Türkiye'de olan depremden daha fazlası, başka ülkelerde oluyor ama o gün hayat durmuyor, insanlar ölmüyor. Ölse bile tesadüfen ölüyor" 

"ANTALYA'DA DAĞLIK BÖLGELERİN ZEMİNİ SAĞLAM"

Prof. Dr. Görür, Antalya'nın jeolojik yapısı ve deprem riski hakkındaki görüşlerini şu şekilde vurguladı: Antalya'nın kuzeyinde yer alan dağlık bölgeler sağlam bir zemine sahip olup, yaşlı kayalardan oluşmaktadır. Ancak bu kayalar, dinamitle kırılabilme özelliğine sahiptir. Antalya Körfezi'nde ise durum biraz farklıdır. Batı bölgesinde, genellikle sağlam olarak değerlendirilen traverten tabakaları bulunmaktadır. Antalya'nın önemli bir kısmı bu tabakalar üzerine kurulmuştur. Ancak suyun zemine girmesi durumunda sorunlar ortaya çıkabilir. Prof. Dr. Görür, "Travertenler üzerine yapılan evlerin, inşaat mühendisliği ve mimarlık prensiplerine uygun bir şekilde inşa edildiği takdirde sorun yaşanmayacağını" belirtti.

 


Geri Dön