16 / 05 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den deprem ve tsunami uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür'den deprem ve tsunami uyarısı!

Antalya'da Tsunami ve Deprem Riski: Bilim Akademisi Üyesi Uyarıyor - Prof. Dr. Naci Görür, Antalya'nın deprem ve tsunami tehlikesine karşı önlem alması gerektiğini vurguluyor.



"TEK ÇÖZÜM DEPREM DİRENÇLİ YERLEŞİM ALANLARI OLUŞTURMAK"

Prof. Dr. Görür, televizyon programlarında depremlerle ilgili yapılan açıklamaları eleştirdi. Akademisyenlerin görüşlerini televizyonda değil, bilim dünyasında araştırmalar yaparak paylaşmalarını önerdi. "Herkes fay uzmanı oldu. Hangi fayın kırılacağı, nerede olacağı, ne zaman olacağı gibi konular akademisyenlerin alanına giriyor. Akademisyenler, bunları televizyonda konuşmak yerine bilimsel çalışmalar yaparak insanlara faydalı olmalı. Detayları halk olarak bilmemize gerek yok. Ben de kendime söz verdim. Yıllarca depremler hakkında insanları bilgilendirmeye, bilimsel öngörülerle yaklaşmaya, dedikodulara inanmamaya teşvik ettim. Ayrıca yerel ve merkezi yönetimlerin de deprem konusunda önlem almasını sağladım. 6 Şubat'tan sonra tek çözümümüz var: depreme dayanıklı yerleşim alanları oluşturmak. Köylerde depreme dayanıklı köyler, kasabalarda depreme dayanıklı kasabalar, şehirlerde depreme dayanıklı şehirler kurmak için mücadele edeceğim. İnsanları da bu konuda harekete geçirerek, ülkeyi yönetenlere gerçeği anlatacağız" şeklinde konuştu.

 Prof. Dr. Naci Görür den deprem ve tsunami uyarısı!

"ANTALYA'DA TSUNAMİ RİSKİ OLABİLİR"

Prof. Dr. Görür, depremlerin heyelanları tetikleyebildiğini ve Antalya'da bazı bölgelerin heyelan riskine sahip olduğunu açıkladı. Aynı zamanda Antalya için tsunami riskine de dikkat çekti ve "Antalya'da tsunami riski mevcut; Helen Kıbrıs çukurunda bulunuyor. Dalma batma zonları dünya genelinde tsunami üretir. Antalya her zaman tsunamiden etkilenebilir. Tsunami etkisi, deniz seviyesinin üzerindeyseniz sizlere ulaşmaz, ancak düşünün ki dalga boyu 10 metreyi aşabiliyor. Bu durumda 10 metrenin altındaki her yeri etkisi altına alır. Deprem önlemleri almak, tsunami uyarı levhaları yerleştirmek ve hangi bölgelerin etkilenebileceğini belirtmek önemlidir" şeklinde konuştu.


Geri Dön