02 / 05 / 2024

Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında tek tek açıkladı! İşte İstanbul'un ilçe ilçe risk haritası!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında tek tek açıkladı! İşte İstanbul'un ilçe ilçe risk haritası!

Beklenen büyük İstanbul depreme ilişkin önemli değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören'in zemininin kötü olduğunu söyleyerek, Anadolu yakasının genel olarak sağlam olduğunu dile getirdi.



Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Malatya'da yaşanan 5.4 büyüklüğündeki depreme ve beklenen İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

ARTÇI SARSINTILAR 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy "3 dakikada bir artçı deprem normal mi?" sorusuna yanıt verdi. Prof. Dr. Şükrü yanıtında Türkiye'de 1 yıldan 2'den büyük 24 bin deprem olduğunu söyleyerek, "Her ay 2 bin tane deprem. 10 bin depremi 2 bine böldüğünüz depremi 5 ay yapar. 5 ayda olması gereken deprem 3 haftada oldu." dedi. Elbette deprem fırtınasından söz edilebileceğini söyleyen Şükrü Ersoy, "Ancak bu normal. Deprem bir an değil bir süreçtir. Yerin dengelenmesi için bu artçıların yaşanması gerekli. Bugünkü Malatya'daki deprem bölgedeki gerilimi nedeniyle oldu. Tam Doğu Anadolu fayın üzerine oturmuyor. Doğanşehir'den gelen bir fayın kuzeydoğu ucuna denk geliyor." dedi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında tek tek açıkladı! İşte İstanbul un ilçe ilçe risk haritası!

MALATYA DEPREMİ

Naci Görür'ün "MTA haritasında çizilmemiş fay" açıklaması ile ilgili de bazı değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "MTA bütün diri fay haritalarını yapan bir kurumdur. Ülkemizde yaklaşık olarak 500 tane deprem oluşturabilir fay çizilmiş. Bunların hepsi de 5,5'dan büyük bir deprem oluşturabilir. Biz bu sayıyı 1992'de 150 olarak biliyorduk. Bu sayı 500'e yükseldi. Türkiye'nin deprem tehlikesi kendiliğinden 3,5 kat oranında arttı. Orada bir fay vardır ve yeterince incelenmemiş faydır. Depremin komşu alanları gelecekte deprem meydana getirebilecek potansiyel yerler. Eğer daha küçük deprem olsaydı bu kadar artçı meydana gelmezdi. Biz bu artçıları en az 1 sene yaşayacağız. Bu depremler yine meydana gelebilir. Foça ve Düzce'deki depremler artçı değil. Büyük bir zorlama karşısında tüm fay zonlarında bir dengesizlik var. Bir bütün olarak baktığımızda bir hareketlilik var. Bu depremler fay zonlarını da zorladı. Hareketli bir dönem yaşıyoruz. Sabırlı olmak gerekli" dedi.


Geri Dön