17 / 05 / 2024

Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında tek tek açıkladı! İşte İstanbul'un ilçe ilçe risk haritası!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında tek tek açıkladı! İşte İstanbul'un ilçe ilçe risk haritası!

Beklenen büyük İstanbul depreme ilişkin önemli değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören'in zemininin kötü olduğunu söyleyerek, Anadolu yakasının genel olarak sağlam olduğunu dile getirdi.



BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ

Hürriyet'te yer alan habere göre, "Bu depremler, bu hareketlilik İstanbul depremini etkiliyor mu?" sorusunu da cevaplayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy "Bu büyük depremler yaşanmasaydı bile Foça ve Düzce depremi yaşanacaktı. Çünkü yaşanan bu depremlerin mekanizması farklı. Ege Bölgesi'nde Deprem mekanizmaları farklı olarak çalışır. İstanbul depremini öne çekmesi de mümkün değil. Her 2 günde bir 4 büyüklüğünü aşan depremler meydana geliyordur. Biz 4 büyüklüğündeki bir depremi ayakta bile hissederiz. 5 büyüklüğündeki deprem enerji olarak ondan 30 kat fazla olduğu için çok bariz bir şekilde hissederiz. Depremler 5.5'i geçerse hasar da verebiliyor. Çok hassas insanlar bazen 3 ve 3.5 büyüklüğündeki depremleri de hissedebiliyor" diye konuştu.

<resim3>

İstanbul depremi risk haritası ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Haritaya göre en koyu renk en riskli bölge. Ancak bana göre öyle değil. Bu inşaatlara göre hazırlanmış risk haritası. Çünkü yerde çok fazla değişken var. Eğer jeoloji haritası görseydim daha iyi söyleyebilirdim. Bu faya uzaklığına göre hazırlanmış. Bordo renk faya göre belirlenmiş. Haliç'ten Bahçeşehir'e oradan Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek bir bölge. Sarıyer'de dere yatakları çok kötü. Parsel olarak söylemiyoruz ancak bu genel bir yaklaşım. İstanbul'un Anadolu yakası genel olarak sağlam. Dere yatakları ve kayaçların üzerindeki çürümüş yeri kaya şeklinde kabul etmemek lazım. Sert bir kaya da yapıyı daha kolay yaparsınız. Şile kısmen iyi, Beykoz, Çekmeköy, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi. Pendik, Maltepe ve Kartal'ın sahil kesimleri iyi değil, iç kesimleri iyi. Sancaktepe ve Sultanbeyli'nin yüksek kesimleri iyi. Benim söylemimden yola çıkarak ben sağlam yerlerde oturuyorum diyemezseniz. Parsel bazından yersel değişimler de olabiliyor. Fatih, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenler, Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören'in zemini kötü. Yapı stoku da kötü. Oralarda müdahale ekiplerinin çok daha fazla zorlanacağını düşünüyorum. Esenyurt'a inşa edilen gökdelenle Şişli'de yapılan gökdelen depreme karşı farklı sınav verecek. Esenyurt'un zemini de kötü. Bu sebeple Esenyurt'taki gökdelenler teorik olarak zarar görebilir."

Dünya Bankası açıkladı: Deprem nedeniyle 1,25 milyon kişi evsiz kaldı!

Ürün ve kirada fahiş fiyatlara hapis cezası geliyor!

11 şehirdeki 1 milyon 430 bin 363 bina incelendi: 144 bin 595 bina ağır, 34 bin 747 bina orta hasarlı!


Geri Dön