18 / 06 / 2024

Proje GYF'leri gayrimenkul sektörünün "önünü" açacak!

Proje GYF'leri gayrimenkul sektörünün

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Çekici, yakın zamanda hayata geçmesi beklenen Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun (Proje GYF) sektörün önünü açacağını ve kentsel dönüşümün finansmanı ve konut arzının artırılmasında da önemli bir enstrüman olacağını kaydetti.



Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, yakın zamanda hayata geçmesi beklenen Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun (Proje GYF) sektörün önünü açacağını, kentsel dönüşümün finansmanı ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde Proje GYF olarak bilinen ve Sermaye Piyasası Kurulunun üzerinde çalıştığı düzenlemede son aşamaya gelindiğini ifade etmişti. Yapılan düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının sektördeki projelere yatırım yapmasının önünün açılması planlanmaktadır.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, yaptığı açıklama kapsamında gayrimenkulün Türkiye'nin dinamo etkisi yaratan sektörlerinden biri olduğunu kaydetti.

Sektörün hem yurt içinde hem de yurt dışında rüştünü ispatladığını belirten Çekici, sektörün sadece binalardan ibaret olmadığına, GYO, GYF'ler gibi piyasa enstrümanlarına da sahip olduğuna ifade etti. Öte yandan, Çekici, GYF'lerin son 2 yıldır büyük bir gelişme gösterdiğine dikkati çekerek, Proje GYF ile ilgili mevzuatın gelmesini baeklediklerini ifade etti. Yaklaşık 1 sene önce bu konuda görüş bildirdiklerini aktaran Çekici, GYF'lerin proje geliştirme tarafına yatırım yapamadıkları için şu anda önlerinin tıkalı olduğunu, daha sınırlı alanda çalışmalar yapan fonlar bulunduğunu ifade etti. 

Çekici, söz konusu düzenleme ile GYF'lerin artık projelere de yatırım yapabilen, kentsel dönüşümün de önünü açabilen, konut arzının artırılmasına katkı sunan bir enstrümana dönüşeceğini düşündüklerini kaydetmiş oldu.

Düzenlemeyi merakla beklediklerini dile getiren Çekici, şu değerlendirmelerde bulundu: "Çok fazla sayıda GYF başvurusu var. Kısa sürede 83,7 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne erişti. Biz bunun bu yıl sonuna kadar 200 fonun üzerine çıkabileceğini, önemli bir likidite yaratabileceğini ve iyi bir regüle enstrüman olduğunu düşünüyoruz. Çünkü artık küçük yatırımcı veya nitelikli yatırımcılar ya GYO hisse senedi alarak ya da GYF'lerden pay elde ederek farklı bir şekilde gayrimenkul dünyasına girmek istiyorlar. O yüzden bu tür menkulleştirme enstrümanlarının dünyadaki örnekleri gibi bizde de artması, gelişmesi gerekiyor."

Proje GYF leri gayrimenkul sektörünün "önünü" açacak!

KONUT POLİTİKASI GEREKLİ 

Çekici, Türk gayrimenkul sektörünün bir bütün olduğunu ve konut politikası gerektirdiğini ifade ederek, sosyal konuttan erişebilir konuta, lüks konuttan deprem konutuna, afetten etkilenen diğer konutlardan kentsel dönüşümde yenilenmesi gereken konuta kadar birçok başlığın ele alınması gerektiğini anlatan Çekici, Türkiye'nin şu an konut piyasası olarak Avrupa'da 1., OECD içerisinde ABD'nin ardından 2. pazar konumunda olduğuna da dikkat çekmiş oldu. 

Çekici, hem yabancı yatırımcı hem Türkiye'deki ihtiyaçlar için bu radardan çıkılmaması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Bütün bunları, vergiden finansmana, tasarımdan teknolojiye bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Bizim burada çağrımız, kamu, özel sektör ve ilgili STK'lar, bir konut politikası için masaya oturalım. Burada bir ortak akıl çıkaralım. Günü kurtaran, palyatif, her kurumun kendisini ilgilendiren çözümler yerine büyük bir konut politikası dahilinde çalışmalarımızı sürdürelim."

GYODER Başkanı Çekici'den kira uygulaması için denge mesajı...

GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Ciddi bir konut krizi kapıda!

GYODER'in 'Hatay Yeniden Canlanıyor' projesi tanıtıldı: 5 bin konut ve 2 bin ticari birim yapılacak! 

GYODER: İstanbul'da konut fiyatları ortalama hane gelirinin 4,85 katı!


Geri Dön