30 / 04 / 2024

Putin'nden gübre ve buğday fiyatlarını düşürecek flaş hamle! Garanti edeceğiz diyerek söz verdi

Putin'nden gübre ve buğday fiyatlarını düşürecek flaş hamle! Garanti edeceğiz diyerek söz verdi

Rusya ve Ukrayna savaşı yüzünden dünyada artan buğday ve gübre fiyatlarını düşürecek hamle Rus lider Putin'den geldi. Putin, Ukrayna'nın elindeki tahıl stokunun dünyaya satılabilmesi için güzergah önerisi yaptı. 'Garanti edeceğiz" sözü verdi.



Ukrayna  Ankara  Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkenin limanlarında uluslararası pazara çıkarılamayan toplam 22 milyon tahıl olduğunu açıkladı. 

Savaş nedeniyle artan buğday fiyatlarını düşürecek çözüm önerisi ise Rusya Devlet Başkanı Putin'den geldi.

Putin, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını Rusya’nın kontrolündeki limanlardan gerçekleştirebileceklerini belirterek, “Limanlara yaklaşma güvenliğini garanti edeceğiz, yabancı gemilerin girişini, Azak ve Karadeniz'de her yöne hareketini sağlayacağız.” dedi.

Ukrayna’nın küresel tahıl piyasasındaki payının abartıldığını belirten Putin, “Dünyada yılda 800 milyon ton tahıl ve buğday üretiliyor. Ukrayna’nın şimdi 20 milyon ton ihraç edebileceği söyleniyor. Küresel üretimle kıyaslandığında bu yüzde 2,5 pay demek” şeklinde konuştu.

Putin nden gübre ve buğday fiyatlarını düşürecek flaş hamle! Garanti edeceğiz diyerek söz verdi

Putin, Rus devlet kanalı Rossiya-24’e verdiği mülakatta, küresel gıda krizi ile tahıl sevkiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gıda alanında yaşanan sorunlar nedeniyle ABD’yi suçlayan Putin, “Şubat 2020'den 2021'in sonuna kadar, iki yıldan az bir sürede, ABD’deki para arzı 5,9 trilyon (dolar) arttı. Bu matbaanın eşi benzeri olmayan bir şekilde çalışmasıdır. Toplam para arzı yüzde 38,6 arttı.” dedi.

"DONBAS'TAKİ OPERASYONLA İLGİSİ YOK" İDDİASI

ABD’li bazı yetkililerin de kabul ettiği bu hatanın gıda fiyatlarını artırdığını anlatan Putin, ikinci sorunun da Avrupa’nın enerji alanında attığı adımlar olduğunu söyledi.

Putin, doğal gaz fiyatlarının artmasıyla, gazdan üretilen gübrenin de fiyatının arttığını belirterek, “Bunların yaşanacağı konusunda uyardık ve bu durumun Rusya’nın Donbas'taki askeri operasyonuyla ilgisi yok.” diye konuştu.

Rusya ve Belarus’un küresel gübre piyasasında yüzde 45 paya sahip olduklarına işaret eden Putin, “Bu devasa bir hacim. Dünya pazarında bizim gübremizin artık yer almayacağı belli olur olmaz hem gübre hem de gıda fiyatları hemen yükseldi, çünkü gübre olmazsa, gerekli tarımsal üretim hacmi de olmaz.” ifadesini kullandı.

Putin, tüm süreçlerin birbirileriyle bağlantılı olduğunu yineleyerek, “Rusya'nın bununla kesinlikle hiçbir ilgisi yok. Ortaklarımızın kendileri çok sayıda hata yaptı ve şimdi suçlayacak birini arıyorlar ve elbette bu anlamda Rusya bunun için en uygun aday.” değerlendirmesini yaptı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön