23 / 12 / 2024

Quasar İstanbul için 10 yılda 5 plan yapıldı!

Quasar İstanbul için 10 yılda 5 plan yapıldı!

Mecidiyeköy’de eski Likör fabrikasının bulunduğu araziye dikilen Quasar isimli 2 gökdelen için 10 yılda tam 5 plan yapıldı ve her değişiklik idari mahkemelerce iptal edildi.



Gökdelenlerin yapıldığı arazi 29.12.2003 tarihinde 1 / 5000 ölçekli Şişli Merkez ve çevresi Revizyon Nazım İmar planı yapıldı. Bu plana göre söz konusu Likör Fabrikası’nın bulunduğu parsel kısmen yeşil alan ve ticaret alanı lejantında kaldı. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 06.04.2005 tarihinde plan tadilatı yapılarak Emsal 3, yükseklik 35.50 metre olarak belirlendi. Bu değişikliğe dava açıldı. İstanbul 1. İdare Mahkemesi 31.07.2007 tarihinde bu planı iptal etti. Bu sırada arazi Özelleştirme İdaresinden TOKİ’ye devredildi. 17.02.2008 tarihinde  TOKİ  yeni bir plan tadilatı yaptı. Bu tadilata göre parsel özel koşullu ticaret alanı vasfına büründü.


Bu plan tadilatına da dava açıldı. Mahkeme 24.07.2009 günü yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davanın kaybedileceği anlaşılınca 22.02.2011 tarihinde İBB Meclisince onaylanan yeni bir plan tadilatı yapıldı ve inşaat ruhsatları bu plana göre verildi. İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde dava sonuçlanmadan önce yeni bir plan yapıldığından bu dava sonucunun hükmü kalmadı. Yeni plan tadilatına göre ise emsal 3 yükseklik serbest bırakıldı. Bu plana da dava açıldı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi 04.12.2013 günü planı yine iptal etti. Ancak mahkeme sonuçlanmasına yakın yani 19.06.2013 günü hülle ile yeni bir plan değişikliği daha yapılarak mahkeme kararı yine boşa çıkarıldı. Bu plan değişikliğinde de Emsal yine 3 ve yükseklik serbest olarak belirlendi. Sadece 'Ticaret' lejantı 'Yerleşime Uygun alan' lejantı ile değiştirildi. İşte bu yeni plana açılan dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi bu plan değişikliğini de 'şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı' bularak iptal etti.


Hülle sadece plan tadilatlarında yapılmadı. Atatürk ’ün emriyle 1930 yılında kurulan Şişli Likör Fabrikası ‘art-deco’ döneminin ünlü mimarı Robert Mallet Stevens (1886-1945) tarafından inşa edildi. İlk betonarme tekniğini gösteren ender yapılar arasındaydı. Bu özellikleriyle 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca 2006’da ‘Endüstriyel Miras’ kapsamında ‘’kültür varlığı’’ olarak tescil edildi. 2008’de de bu kez fabrika giriş pavyonu ve parseldeki ağaçlar 'anıt ağaç' olarak tescillendi. Koruma Kurulu inşaat için yapılan projeye sürekli bu gözle bakıp her defasında geri gönderdi. Kurul, 28 Haziran 2011’de bir rapor hazırlayarak, projenin uygun olmadığını belirtti. Koruma Kurulları 2011 yılında Tabiat Varlıkları ve Kültür varlıkları olarak ikiye ayrıldı. Tabiat Varlıkları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Hem ‘kültür varlığı’ hem de ‘tescilli ağaç’ olan parsellerde son söz Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu’na bırakıldı. İstanbul 4 Nolu Komisyon, 2 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun yıllardır onay vermediği projeyi jet hızıyla onayladı. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu devre dışı kaldı.


Mahkemelerin iptal kararlarından önce sadece lejant değişikliği ile hülle yapılarak yeni planlar çıkarılıp inşaata ara vermeden gökdelenler tamamlandı. Plansız kalan gökdelenler için verilen inşaat ruhsatları da mahkeme tarafından iptal edilirse – ki plansız ruhsat olmaz – Quasar gökdelenleri yasa dışı duruma düşecek. Mahkemenin istediği şartlara binaların getirilmesi gerekecek. İmar yasasına göre 69 bin metrekare kapalı alan yapılması gerekirken şuan bodrumlar hariç 120 bin metrekare kapalı alan yapıldı. Mahkeme kararına uyması için gökdelenlerin tıraşlanması icap edecek. Plansız ve ruhsatsız bir bina için de belediyenin iskan izni vermemesi gerekecek. Şimdi gözler inşaat ruhsatlarının iptal edilip edilmeyeceğine çevrildi. 


Radikal


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Mecidiyeköy'de 1930'larda Atatürk'ün emri ile yaptırılan tarihi Likör Fabrikası arazisi üzerinde inşa edilen Quasar gökdelenlerinin imar planları iptal edildi. Mahkeme; parsele ilişkin 2003'ten sonra yapılan tüm plan değişikliklerinde yeşil alanın azaltıldığına, son değişiklik ile de tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. 

Cumhuriyet tarihinin ilk yapılarından biri olan fabrikanın arazisinde yükselen 157 metrelik 2 gökdelene ait 19 Haziran 2013 tarihli imar planına karşı Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar, Tuncer Özyavuz'un da aralarında bulunduğu İBB'nin CHP'li meclis üyelerince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açıldı. Davaya, İstanbul 5. İdare Mahkemesi baktı. CHP'li üyeler, planların donatı dengesini bozup, yapı nüfus yoğunluğunu arttırdığını savundu. 


YEŞİL ALAN YOK EDİLDİ

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, 2003 tarihli planda taşınmaz üzerinde öngörülen yeşil alarmı 2005,2008 ve 2011 'de yapılan ve mahkeme kararlan ile iptal edilen değişikliklerin, bölgede yeşil alan donatısını azaltıcı kararlar içerİstanbul Mecidiyeköy'deki 10 yıllık rant savaşı hülleyle bitti. Yargı, tarihi Likör Fabrikası arazisindeki inşaata tam 4 kez 'Dur' dedi. Ancak her seferinde imar planı değiştirilerek tamamlanan 157 metrelik gökdelende daire satışına başlandı diğine dikkat çekildi. 7 bin 665 metrekarelik yeşil alanın 2003'ten sonra yapüan değişikliklerde tamamen kaldırıldığına vurgu yapılan bilirkişi raporunda ."Yönetmeliğe göre planda bu büyüklüğe eşdeğer bir donatı alanının ayrılması gerekirken bu konu planda belirsiz kalmıştır. Rezidansta yaşaması öngörülen ek nüfusun ihtiyaç duyacağı ek donatı alanının nerede sağlanacağı konusu da belirsizdir" denildi. 


HUKUK KURALLARI ÇİĞNENDİ

Raporda, plandaki "2 kat bodrum iskan edilebilir" ibaresi ile toplam inşaat alanının yüzde 65 oranında artış göstereceği belirtilerek plan tadilatlarının her koşulda ortaya çıkacak yeşil alan ihtiyacını karşılamayacağının da altı çizildi. 

Mahkeme, davalı tarafın itirazlarına karşın bilirkişi raporunun yeterli objektif ve bilimsel değerlendirmeler içerdiğini belirterek hükmü esas olarak aldı. 5. İdare Mahkemesi, "değişikliğin şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına, kamu yararına uygun olmadığı" sonucuna vararak planı 7 Ekim 2015'te oy birliği ile iptal etti. 


CHP,TARİHİ YIKIMIN PEŞİNİ 10 YILDIR BIRAKMIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li 3 üyesi Avukat Tuncer özyavuz, Serdar Bayraktar ve Hakkı Sağlam, tarihi Likör Fabrikası'nın arazisine yapılan çifte kuleye karşı açtıkları her davayı kazandılar ama plan değişikliklerine yenildiler. 


İdare Mahkemesi tarafından verilen dördüncü iptal kararını değerlendiren CHP'li İBB Meclis Üyesi Hakkı Şağlam, 10 yılda bu alan için 5 kez plan yapıldığını, dört kez yargıdan iptal karan alındığını söyledi. Sağlam, "Mahkemelerde ne zaman lehimize bilirkişi rapor çıksa iptal edileceğini görüp planda ufak tefek değişiklikler yaptılar. Böylece mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktığında iptal edilen plan geçersiz bırakılarak hukukun arkasından dolandılar. Hiçbir değişiklikte iptal kararındaki gerekçeler dikkate alınmadı. Planın özünü koruyarak göz boyamaya dönük değişiklikler yapıldı. Mahkemede kazandık ama inşaatı durdurmak mümkün olmadı" dedi. 


ANA HİSSEDAR İSVİÇRE'DEN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Özel İdare Başkanlığı'nın bu gökdelenler için tüm hukuk kurallarım çiğnemesine tepki gösteren Sağlam, inşaatın ruhsatının da iptal edilerek inşaatın durdurulmasını istedi. 

Resmi kayıtlara göre inşaatların üç ortağı bulunuyor. Yüzde 96.99 pay ile binaların en büyük sahibi İsviçre merkezli Viatrans isimli fon şirketi. Şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısı ise Haydar Özkan. 

Yüzde 3 hisseye sahip olan diğer ortak ise Meydanbey İnşaat. Şirket, inşaat başlamadan önce beş ortağa sahipken 2011 ve 2013'te diğer ortaklar tüm hisselerini Gizem Şener isimli şahsa devretti. Ayrıca yüzde 0.01 hisse ile projenin en küçük ortağı ise Aşçıoğlu İnşaat. 

185 bin metrekare inşaat alanına sahip Quasar İstanbul projesinde 257 lüks konut, 58 ofis, 17 mağaza, 4 kafe ve 1 otel, 1 kültür merkezi ve 1 restoran yer alacak. Toplam 344 bağımsız üniteye sahip projeye 254 milyon dolar değer biçiliyor. Projedeki dairelerin satış değeri 800 bin dolar ile 3.5 milyon dolar arasında değişiyor. Verilen mahkeme kararlarına karşın hızla devam eden rezidans inşaatının satışlan da hızla sürüyor. 


Sözcü


Haber İstanbul Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası'nın bulunduğu araziye 2 gökdelen dikmek için yapılan planların mahkemece iptal edilmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi 10 yılda 5 ayrı "hülle planı" yapmak zorunda kaldı 


Tarihi değeri vardı

Atatürk'ün emriyle 1930 yılında kurulan Şişli Likör Fabrikası, dönemin ünlü mimarı Robert Mal Jet Stevens'in yaptığı ve ilk betonarme tekniği gösteren ender yapılardan olmasına rağmen, yıkılıp yerine gökdelen dikilmek için ilk plan 2003 yılında yapıldı. 2005'te yapılan plan tadilatıyla emsal ve yükseklik artırıldı. 


Ardı Ardına hülle

Bu değişikliğe açılan dava sonucu 2007'de plan iptal edildi. Arazi Özelleştirme İdaresinden TOKİ'ye devredildi ve "hülle" için plan tadilatı yapıldı. Bu plan için 2009'da "yürütmeyi durdurma" kararı çıktı. 2011'de yapılan hülle planı da iptal edilince, 2013'te bir plan dalıa yapıldı. Plan değişiklikleriyle gökdelen inşaatı tamamlandı. 


İstanbul Gazetesi


Geri Dön