15 / 11 / 2024

Ramazan Bayramında otoyollar ve köprüler ücretsiz!

Ramazan Bayramında otoyollar ve köprüler ücretsiz!

Ramazan Bayramı tatili kapsamında 26 Temmuz saat 00.00 ' dan 31 Temmuz saat 07.00 ' a kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz olarak yararlanılabilecek...




Ramazan Bayramı tatili kapsamında 26 Temmuz saat 00.00'dan 31 Temmuz saat 07.00'a kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz olarak yararlanılabilecek.


Ramazan Bayramında köprü ve otoyolların ücretsiz kullanılabilmesine imkan tanıyan Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı.


Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 26 Temmuz Cumartesi saat 00.00'dan 31 Temmuz Perşembe saat 07.00'a kadar, otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz yararlanılabilecek.


Karar kapsamında ayrıca, belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetleri de 28 Temmuz Pazartesi saat 00.00'dan başlayarak, 30 Temmuz Çarşamba saat 24.00'a kadar ücretsiz veya indirimli olacak.


YOLA ÇIKACAKLAR DİKKAT


Bayramda yollar 'ana bana günü' olacak... Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala tatil için yollara çıkacak sürücüleri uyardı. Apaydın, bayramda trafikteki araç yoğunluğunun normal günlere oranla 10 kat artmasının beklendiğini belirterek, "Trafiğin az olduğu saatlerde çıkmaya çalışın. Yorgun ve uykusuz yola çıkmayın. Mutlaka mola verin. Trafikte sabırlı olun, acele etmeyin" ifadesini kullandı. Bayram tatilinin hafta sonu ile birleşerek 5 gün süreceğini hatırlatan Apaydın, şunları kaydetti: "Yollar çok kalabalık olacak. Geçen yıl Ramazan bayramı tatilinde 61 ölümlü, bin 785'i yaralamalı toplam bin 846 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 86 kişi hayatını kaybetti. 2012 yılı Ramazan Bayramı tatili (4 gün) ile 2013 yılı Ramazan Bayramı tatilinde (5 gün) meydana gelen trafik kazalarının gün başına düşen kaza ve ölü sayısının karşılaştırdığımız da bu yıl da trafik canavarına çok dikkat etmeliyiz."Trafik kazalarındaki en büyük payın insana ait olduğunu belirten Apaydın, bu sorunun çözümünde, eğitim ve trafik bilincinin arttırılmasının önemli rol oynadığını ifade etti.


Uykusuz yola çıkmayın


UZMANLAR baydamda uzun yola çıkacak sürücüleri, mutlaka uykularını alıp öyle trafiğe karışmaları konusunda kesinlikle uyarıyor. Uzmanlara göre, araba kullanırken gözleriniz bir noktada sabit kalmaya başlamışsa  bu dikkate alınması gereken bir tehlike işaretidir. Bulduğunuz en yakın güvenli yerde sağa çekerek birkaç dakikalık bir şekerleme yapın.


Ortalama kaza sayısı 12


APAYDIN, "Bir güne düşen ölümlü trafik kazası 2012'de 14'ken 2013'te 12'ye, ölü sayısı da 19 kişiden 17 kişiye düşüyor. Kaza sayısında yüzde 14, ölü sayısında ise yüzde 11 ülke genelinde azalma olması yeterli görülmemekle birlikte sevindiricidir. Olaylardan ders alıp kurallara uyan sürücülerimiz, bu bayramda trafik canavarına dikkat etsinler" dedi. 


Bölünmüş yol etkisi


EMNİYET kemeri kullanımının hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Apaydın, "Ölen insanlarımızın yüzde 16'sı 0-14 yaş grubundaki çocuklar olduğunu unutmayalım. Bu nedenle önde ve arka koltuklarda emniyet kemerini mutlaka kullanalım" dedi. Yolların önemine değinen Apaydın,"22 bin 254 kilometrelik bölünmüş yol uygulaması, trafik kazalarında yüzde 90'a varan azalmalara neden olmuştur" ifadesini kullandı.


Hayat kurtaran sürüş ipuçları


Trafik yoğunluğunun katlanacağını göz önüne aldığımızda, güvenli sürüş teknikleriyle yollarda kazaları en aza indirmek mümkün. İşte uzmanlardan birkaç ipucu: 


- İyi bir sürüş pozisyonu şart: Koltuğu, elinizi uzattığınızda bileğiniz direksiyonun en üst kısmına uzanacak konuma ayarlayın. Direksiyonu simetrik olarak, saat 3 ve 9 konumlarında tutun.

- Kontrol edin: Aracı hareket ettirmeden ve durdurmadan önce her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edin.

- Pür dikkat: Araç kullanırken sürekli dikkatli olun ve genellikle sağ tarafa dikilmiş olan trafik işaretlerini asla gözden kaçırmayın.

- Trafik akışına uyun: Koşullar elverdiğince trafik akışına uyun. Aşırı hız farklılıkları tehlikeli olabilir.

- Hız limitlerine uyun: Trafik işaret levhalarındaki hız sınırlarının, müsaade edilen maksimum hızlar olduğu ve ancak trafik, hava ve yol koşulları uygunsa uygulanabileceği unutulmamalıdır. Yol boş ve polis kontrolü yoksa bile hız sınırlarını aşmamaya özen gösterin.

- Çok yaklaşmayın: Şehirlerarası yollarda başka araçlara çok yaklaşmazsanız, kazalarına da karışmamış olursunuz. 


TRAFİK ÖNLEMLERİ ARTIRILIYOR


Emniyet Genel Müdürlüğü, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla trafik önlemlerini artırdı. Ana yollarda helikopter destekli denetim yapılacağını belirten yetkililer, kazaların önemli bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresinin ihlali gibi nedenlerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerden mutlaka kurallara uymasını istedi.


Emniyet Genel Müdürlüğü, bayram tatili dolayısıyla artan trafik yoğunluğu için havadan ve karadan denetim yapacak. Havacılık Dairesi Başkanlığına ait helikopterler, trafiğin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Bolu, Adana, Bursa ve Antalya gibi illerde uçuş yaparak karadaki ekiplerle trafik akışını kontrol edecek. 


Polis, hız ihlalinden kaynaklı trafik kazalarının önüne geçebilmek için özellikle ana yollarda, uyarı levhası konulmadan radar ile hız denetiminde bulunacak. Hız denetimleri 24 saat kesintisiz sabit veya seyir halinde, çevirme ekipli ya da ekipsiz ve bazı noktalarda arka arkaya yapılacak.


Bayram boyunca ekip sayısı arttırılarak önemli kavşak, geçit ve güzergahlarda sabit ekipler konuşlanacak. Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin arttığı saatlerde ekiplerin denetimleri artacak. Doğu istikametine gidişlerde güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.30-06.30 saatleri, batı istikametlerinde ise akşam 18.00-20.00 arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan sürücülerin denetim noktalarında araçtan inerek dinlenmeleri sağlanacak.


-Sivil polis otobüslerde yolcu kılığında denetim yapacak


Emniyet yetkilileri, şehirlerarası otobüslerde yolcu olarak görevlendirilen sivil polisin de denetim yapacağını, terminallere gelen, giden bütün otobüslerde, şoförün alkol alıp almadığı, takograf ve taşımacılık yetki belgelerinin sıkı biçimde kontrol edileceğini belirtti.


Yeni acılar yaşanmaması için sürücülerin hava şartlarına uygun ve dikkatli araç kullanmaları, hız limitlerine uymaları ve emniyet kemeri takmalarını isteyen yetkililer, kazaların önemli bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresinin ihlali gibi nedenlerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerin mutlaka kurallara uyması gerektiğini bildirdi.


Yetkililer, sürücülere, yola trafiğin az olduğu saatlerde çıkmalarını, yorgun, uykusuz araç kullanmamalarını, cep telefonuyla konuşmamalarını, trafik işaretlerine uymalarını önerirken, ortalama 100 kilometrede bir mola vermelerini, araçtaki tüm yolcuların emniyet kemerini takmalarını tavsiye etti. 


-Geçen yıl Ramazan Bayramı tatili trafik bilançosu


Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl Ramazan Bayramı tatili boyunca ülke genelinde meydana gelen 2 bin 199 trafik kazasında, 86 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 711 kişi yaralandı. Arife günü 12, bayramın birinci günü 12, ikinci günü 25, üçüncü günü 28 ve tatilin ardından dönüş yolunda meydana gelen kazalarda ise 9 kişi yaşamını yitirdi. 


-Hedef ölümleri yüzde 50 azaltmak


Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan, binlerce vatandaşın ölümüne, yüz binlerce vatandaşın da yaralanmasına neden olan trafik kazalarının önlenebilmesi için Karayolu Trafik Güvenliği 10 Yıllık Eylem Planı'nın uygulamaya 2012 yılında konulduğunu hatırlattı. 


Avan, Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 bin kişinin kaza mahallinde hayatını kaybettiğini belirterek, 2020 yılına kadar trafik kazası ölümlerinin yüzde 50 oranında azaltılması hedeflendiğini, bu hedefe ulaşabilmek için Emniyet Genel Müdürlüğünün denetim faaliyetlerini artırdığını belirtti.


Akşam 




Geri Dön