08 / 11 / 2024

'Rayiç bedel' kurnazlığı kötü bitti!

'Rayiç bedel' kurnazlığı kötü bitti!

Gökalp kardeşler, 900 bin lira değeri olan evlerini tapuda 360 bin TL gösterdi. Evi satın aldıkları kişinin bankalara borcu çıktı, banka satış için “Borçlu mal kaçırıyor. Bu satış gerçek değil” iddiasında bulundu. Mahkeme satışı iptal etti ve bankaya da evi icradan satması için yetki verdi.




Ülkemizde her gün binlerce gayrimenkul satılıyor. Birçok devir işleminde de daha düşük harç ödemek için, gayrimenkulün değeri düşük gösteriliyor. Bu süreç içerisinde yapılan bir diğer hata da, ödemenin banka arayıcılığıyla ile yapılmasından ise elden yapılması. Bu durum, satıcının işine gelse de ileride satın alınan gayrimenkulün elden gitmesine neden olabiliyor. İki ayrı uluslararası şirkette görev yapan Onur Gökalp (38) ile kardeşi Orçun Gökalp’in (36) yaşadıkları ise bu yola başvuran herkesin başına gelebilir.

 Rayiç bedel kurnazlığı kötü bitti!

Hürriyet'te yer alan habere göre; Gökalp kardeşler 6 yıl önce Kadıköy Suadiye’de bir daire satın almak istediler. Ev, Konya’da yaşayan iş insanı Önder Ragıp Bağrıaçık’ın adına kayıtlıydı. Dairenin satışına bir emlakçı da aracılık ediyordu. Bağrıaçık Konya’da olduğu için tüm satış görüşmeleri, İstanbul’da yaşayan amca N. Bağrıaçık ve kuzen S. Bağrıaçık yapıyordu. Görüşmenin ardından dairenin 900 bin liraya satışı için anlaşıldı.

 Rayiç bedel kurnazlığı kötü bitti!

PARA ELDEN TESLİM EDİLDİ

Gökalp kardeşler, yanlarında bulunan bir para dolusu çantaya açtı. Para sayma makinesinden geçirilirdi ve 887 bin lira muhasebeci M. Ç.’ye verildi. Kadıköy Belediyesi’nin aldığı 360 bin lira rayiç bedel, tapuda da evin değeri olarak gösterildi. Taraflar arasındaki devir işlemi 24 Haziran 2015 günü tamamlandı. Ancak Gökalp kardeşler, birkaç ay sonra şok bir dava ile karşı karşıya kaldı. Dava, özel bir bankanın Konya’daki birimi adına açıldı. Bhasedilen banka, Önder Bağrıaçık’ın mobilya şirketine verdiği krediyi tahsil edememesinden sonra icra takibi başlatmıştı. Bahsedilen banka dışında, Bağrıaçık ile ilgili 70 kadar farklı icra takibi daha bulunuyordu. Bağrıaçık’tan kredisini alamayan banka bu kez, mevcut tapularının yanı sıra yakın zaman önce devrini yaptığı tüm tapu katıylarını çıkardı. Gökalp kardeşlere yapılan tapu devri bilgisi verildi.

 Rayiç bedel kurnazlığı kötü bitti!

BANKA İCRADAN SATABİLECEK

Banka avukatı hazırladığı dava dilekçesinde, anılan devrin mal kaçırma amaçlı olduğunu iddia etti. Gökalp kardeşler yaptığı savunmalarda ise “Bu satış gerçek bir satış” denildi. Konya 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme bankanın talebini red kararı verdi. Ancak istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozdu, mahkeme bu kez bankanın talebini kabul etti. Bankanın ‘tasarrufun iptali’ talebi ile açtığı davayı kabul eden mahkeme, evin banka tarafından icra yolu ile satışı kararı aldı. Mahkeme, 100 bin lira olan yargılama ve avukatlık masrafının ödenmesinde de Gökalp kardeşleri sorumlu gösterdi.

İtirazlar işe yaradı! Rayiç bedeller düşürülecek!

Rayiç bedel nedir? Bir parselin rayiç değeri nasıl hesaplanır?


Geri Dön