05 / 05 / 2024

Rekor üstüne rekor kırılıyor! Almanya ÜFE’de hızını kaybetmiyor!

Rekor üstüne rekor kırılıyor! Almanya ÜFE’de hızını kaybetmiyor!

Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), yüksek enerji fiyatlarının etkisi ile birlikte geçtiğimiz ay 2021 senesinin aynı zaman dilimine göre de yüzde 45,8 artış göstererek rekor seviyede kalmaya devam etti. İşte detaylar…



Eylül ayında senelik bazda ara malı fiyatlarında yüzde 16,8, dayanıklı tüketim malları ücretlerinde yüzde 10,9 ve sermaye malı fiyatlarında da yüzde 7,8 artış şeklinde görüldü.

Gübre fiyatlarının bir önceki seneye göre yüzde 113,5 artış kaydetmesi dikkatleri çekerken, un fiyatları ise yüzde 44,3 ve gazete kağıdı fiyatları ise yüzde 90,4 şeklinde yükseldi.

ÜFE, enerji fiyatları hariç tutulduğunda da eylülde senelik bazda yüzde 14 artış gördü.

Üretici fiyatları, enflasyonun gelişimi için de öncü bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Bu zaman diliminde ise Almanya'da ağustos ayında yüzde 7,9 olan senelik enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükseliş ile birlikte eylül ayında yüzde 10'a çıkıp 1951'den bu yana görülen en yüksek seviyeye gelmişti.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 19 Eylül 2022’de ekonomi ile ilgili olarak yayımlamış olduğu raporda, enerji krizi sebebi ile Alman ekonomisinin resesyona girdiği ile ilgili işaretlerin giderek arttığını ve enflasyonun da önümüdeki aylarda çift hanelere ulaşabileceğini kaydetmişti.

Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma desteğini tetiklediği sarmal bir enerji krizi ile de karşı karşıya bulunuyor. Mevcut bölgede savaş ile ilgili olarak endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya hala devam ederken, Alman hükümeti de bu kış sanayinin çarklarının devamlı dönmesi, ışıkların açık, evlerin sıcak kalmasına neden olmak için çabalıyor.

Enerjideki yüksek fiyatlar, tüketicilerin satın alma gücünün de düşmesine ve aynı şekilde üretimin birçok şirket için karsız bir hale gelmesine de sebep oluyor.

Rekor üstüne rekor kırılıyor! Almanya ÜFE’de hızını kaybetmiyor!

Borsa İstanbul güne nasıl başladı? Borsa İstanbul’da son durum ne?

Satıcıya e-ticarette koruma kalkanı! 5 gün içinde ödeyecek!

Herkes tek tek konuşuyor! Peki 2023 asgari ücret ne kadar olacak? İşte tüm detaylar…

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön