16 / 05 / 2024

Resmi Gazete'de yayımlandı: Araç muayenesinde yeni dönem! Bu habere bakmadan aracınızı muayeneye götürmeyin

Resmi Gazete'de yayımlandı: Araç muayenesinde yeni dönem! Bu habere bakmadan aracınızı muayeneye götürmeyin

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ülkedeki araç sahiplerine çevre dostu hizmet sunmak amacıyla yeni bir uygulamayı devreye soktu.



Artık araç muayene raporları dijital olarak verilecek. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte TÜVTÜRK tarafından işletilen araç muayene istasyonlarında yapılan araç muayenelerinin raporları dijital olarak verilecek. İşte detaylar...

Araç muayenesi, ülkelerin trafik güvenliği için zorunlu tuttuğu bir kontrol işlemidir. Bu işlem sırasında aracın güvenliği, emisyon kontrolü, teknik özellikleri ve trafik kurallarına uygunluğu kontrol edilir. Bu işlem sonucunda aracın kullanıp kullanılmamasına karar verilir.

Araç muayene ücretleri, ülkeden ülkeye değişebilir.  Örneğin, Türkiye'de araç muayene ücretleri 2023 yılı içini motosiklet, traktör, motorlu bisikletler için 575,84 TL;  minibüs, kamyonet, otomobil, arazi taşıtı, römork, yarı römork için 1130,44 TL; otobüs, kamyon, tır, çekici için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir. 

Bununla birlikte, birçok ülkede araç muayene ücretleri yılda bir kez ödenmektedir. Bazı ülkelerde ise araçların yaşına, türüne ve sıklığına göre muayene yapılması gerekmektedir. Bu nedenle araç muayene ücretleri değişebilir.


Geri Dön