23 / 12 / 2024

Risk tespiti yaptırılacak bina maksimum kaç katlı olmalıdır?

Risk tespiti yaptırılacak bina maksimum kaç katlı olmalıdır?

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine, yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor. Peki risk tespiti yaptırılacak bina maksimum kaç katlı olmalıdır?Risk tespiti yaptırılacak bina için kat sınırı var mıdır?



Risk tespiti yaptırılacak bina maksimum kaç katlı olmalıdır?

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine, yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor. Bu süreçte kira yardımı ve kredi yardımı ve faiz desteği gibi birtakım devlet yardımlarından yararlanılabiliyor.


Bu desteklerden yararlanmak için yapının "riskli" olarak  tespit edilmiş olması gerekiyor. Bu hususta en çok sorulan soru olarak karşımıza şu çıkıyor: Risk tespiti yaptırmak istediğimiz bir bina maksimum kaç katlı olmalıdır belirlenen bir sınır var mıdır?


"6306 sayılı kanun kapsamında risk tespiti yapılacak binalarda, sekiz kata kadar olan binalarda sadece zeminden veya belirlenen kritik kattan karot alınır. 


Sekiz kattan fazla olan binaların risk tespiti 2007 Deprem Yönetmeliğinin 7.Bölümüne göre yapılır. Sekiz kattan fazla olan binalarda her kattan karot alınması gerekir."


7.1. KAPSAM

7.1.1 – Deprem bölgelerinde bulunan mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkileri altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme kararlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların güçlendirme tasarımı ilkeleri bu bölümde tanımlanmıştır. 


7.1.2 – Bu kısımda verilen hesap yöntemleri ve değerlendirme esasları çelik ve yığma yapılar için geçerli değildir. Ancak mevcut çelik ve yığma binaların bilgileri bu bölüme göre toplanacaktır. Mevcut ve güçlendirilen çelik binaların hesabı ve değerlendirilmesi 


Bölüm 2 ve Bölüm 4’de yeni yapılacak yapılar için tanımlanan esaslar çerçevesinde yapılacaktır. Mevcut ve güçlendirilen yığma binaların hesabı ve değerlendirilmesi ise Bölüm 5’deki esaslar çerçevesinde yapılacaktır. 


7.1.3 – Mevcut prefabrike betonarme binalar, yeni yapılar için Bölüm 2 ve Bölüm 3’de verilen kurallara göre değerlendirilebilir veya bu binaların performanslarının belirlenmesinde 7.6 kullanılabilir. Ancak birleşim bölgelerinin değerlendirilmesinde 3.12’deki kurallar geçerli olacaktır. 


7.1.4 – Bu bölümde verilen kurallar, 2.12’de belirtilen bina türünde olmayan yapılar için geçerli değildir. Ayrıca tarihi ve kültürel değeri olan tescilli yapıların ve anıtların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi bu Yönetmelik kapsamı dışındadır. 


7.1.5 – Binada hasara neden olan bir deprem sonrasında hasarlı binanın deprem performansı bu bölümde verilen yöntemlerle belirlenemez. 


7.1.6 – Binada hasara neden olan bir deprem sonrasında hasarlı binanın güçlendirilmesi ve daha sonra güçlendirilmiş binanın deprem performansının belirlenmesi için bu bölümde verilen esaslar uygulanacaktır. Hasarlı binanın güçlendirilmesinde mevcut elemanların dayanım ve rijitliklerinin hangi ölçüde göz önüne alınacağına projeden sorumlu inşaat mühendisi karar verecektir. 


Kentsel dönüşümde merak edilen 20 soru!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön