22 / 11 / 2024
fuzul

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, riskli binalar, kentsel dönüşüm ve beton kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...




Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması amacıyla 34 seneyi aşkın süredir uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 23 Kasım 2022 tarihinde 04.08’de merkez üssü Sarıdere-Gölyaka-Düzce olan 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası çarpıcı uyarılarda bulundu.

Geçmişte yaşadığımız depremlerde olduğu gibi, gelecekte olacak depremlere karşı tedbir alınmazsa büyük can ve mal kaybının yaşanacağını vugrulayan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, konuyla ilgili açıklamasına "Ülkemizde deprem can ve mal kaybı bakımından ilk sırada yer alan bir afet türüdür. Afetler nedeniyle yaşanan can kayıplarının yaklaşık yüzde 60’ı depremler nedeniyle meydana gelmektedir. T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 1900 yılından günümüze en az 5,0 büyüklüğünde 1.796 deprem kaydedilmiştir" ifadelerini kullanarak başladı.

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

23 Kasım 2022 tarihinde 04.08’de merkez üssü Sarıdere-Gölyaka-Düzce olan 5,9 büyüklüğündeki depremin kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çeken Yavuz Işık, yeni acılar yaşanmadan riskli yapıların acilen yenilenerek dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Konuyla ilgili olarak "Hükûmetimiz 2012 yılında başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, 2,8 milyon konutun dönüşümünü tamamladı. Sağlıksız olduğu tespit edilen 1,1 milyon konutun da dönüşümünün 4 yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor" ifadelerini kullanan Işık, 2035'e kadar da deprem riski olan tüm bölgelerde kentsel dönüşüme girmemiş, yenilenmemiş yapı stokunun kalmamasının planlandığını dile getirdi. 

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

Depremlerin ekonomik etkilerine de değinen Yavuz Işık, "Özellikle İstanbul gibi ticaretin, sanayinin ve önemli üst ve altyapıların olduğu büyükşehirlerde olabilecek büyük bir depremin ülke ekonomisine etkileri de değerlendirilmelidir. Bu nedenle, kentsel dönüşümün hızını azaltan sorunların çözülmesi önem arz etmektedir" açıklamasında bulundu ve bu sorunların çözülmesi ile vatandaşların güvenli ve konforlu yaşam alanlarına kavuşacağını belirtti. 

Işık, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından her yıl en az 300 bin konutun dönüştürülebilmesi için süreçte yer alacak bütün paydaşların aktif rol alması gerektiğinin de altını çizdi. 

İşte ayrıntılar...


Geri Dön