29 / 06 / 2024

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, riskli binalar, kentsel dönüşüm ve beton kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Kaliteli beton kullanımı ve denetim ile depremi az hasarla atlatmanın mümkün olduğuna vurgu yapan Işık, "Hazır beton alanında kaliteyi garanti altına almayı hedefleyen Birliğimiz, Kalite Güvence Sistemi (KGS) ile hazır beton tesislerinin üretim şartlarını, teknik ve laboratuvar altyapısını, personel yeterliliğini denetleyerek kaliteli ve yüksek dayanım sınıflarında beton üretimi gerçekleşmesini sağlamaktadır" dedi ve yeni yapıların inşasında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak KGS kalite belgeli hazır betonun, olası bir depremde birçok hayat kurtaracağını dile getirdi. 

Yapıların güvenliği ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Işık, "2000’li yılların başından itibaren inşaatlarda hazır beton kullanımının zorunlu olması, nervürlü demir kullanılması, Yapı Denetim Sistemi’nin önce pilot ölçekte sonra Türkiye genelinde uygulanmaya başlaması ve daha etkili deprem yönetmeliklerinin hazırlanması ile betonarme yapılar çok daha güvenli hâle gelmiştir" diye konuştu ve son yıllarda yaşanan depremlerde genel olarak 2000 yılı öncesi binaların ağır hasar gördüğüne, ancak gerekli önlemler alındıktan sonra yapılan daha genç binaların çok daha güvenli olduğuna şahit olunduğunu aktardı.

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

"Kurallara ve standartlara uygun bir şekilde yapılmış ve denetlenmiş yapılar depreme karşı en büyük korumamızdır" açıklamasında bulunan Işık, Türkiye’de üretilen betonların yüzde 65’inin Türkiye Hazır Beton Birliği üyeleri tarafından KGS belgeli olarak üretildiğine vurgu yaptı. 

"Sektördeki bütün üreticilere tarafsız ve doğru bir denetim uyguladığı için KGS Belgeli beton üreticileri özellikle tercih edilmektedir" diyen Yavuz Işık, bütün beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet etiklerini dile getirdi. 

2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngördüğüne vurgu yapan Işık, betonarme yapıların  uzun yıllar boyunca depreme karşı dayanıklı olabilmesi için dış çevre etkilerine de dayanıklı olacak şekilde boşluksuz ve geçirimsiz olmasının gerektiğini aktardı.

Riskli binalar acilen yenilenerek dönüştürülmeli! 

"Bu dayanıklılığın yani dürabilitenin sağlanması için, beton dayanım sınıflarının daha da yükseltilmesi çok önemlidir. Dayanım sınıfı kadar önemli olan bir konu da, betonun servis ömrü boyunca performansını belirleyecek olan ‘Çevresel Etki Sınıfı’dır" açıklamasında bulunan Işık, doğru çevresel etki sınıfı seçilip buna göre beton kullanılmaması halinde bozulmaların meydana geleceğini, öngörülen servis ömrü ile depreme dayanıklılığın azalacağını ifade etti.

Işık, konuyla ilgili "Projeye uygun çevresel etki sınıfının doğru bir şekilde belirlenmesi noktasında projeyi yapan mühendise ve denetlenmesi konusunda özellikle Yapı Denetim Sistemi'ne büyük rol düşmektedir" açıklamasında bulundu ve doğru belirlenmiş çevresel etki sınıfında, yüksek dayanımlı ve kalite belgeli betonlarla inşa edilen standartlara uygun olarak tasarlanmış ve denetlenmiş binaların depremde daha az hasar göreceğini öngördüklerini söyledi.

Düzce depremini bilen Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul depremi için de tarih verdi! Hemen bakın!

Düzce 5.9 şiddetinde sallandı, uzman isimler peş peşe açıkladı! Büyük İstanbul depremi...

Bakan Nebati açıkladı! 2023'ün ilk çeyreğinde hayata geçiyor!


Geri Dön