29 / 04 / 2024

Rus oligarkların kara paraları nerede saklanıyor? 

Rus oligarkların kara paraları nerede saklanıyor? 

Dünya genelindeki ülkeler Rus patronların servetlerini belirlemek amacıyla harekete geçti. Peki dünyada ne kadar Rus 'kara parası' bulunuyor? Rus oligarkların kara paraları nerede saklanıyor? İşte ayrıntılar...



BU PARALAR NASIL ELDE EDİLDİ? 

Bir başka ABD düşünce kuruluşu olan National Endowment for Democracy, Putin'in yakın ortaklarını "devlet bütçesinden çalmaya, özel işletmelerden para sızdırmaya ve hatta kar eden işletmelere doğrudan el koymaya" teşvik ettiğine dikkat çekiyor.

Böylece, on milyarları bulan kişisel servetleri kazandıklarını dile getiriyor. Rus muhalefet önderleri Boris Nemtsov ve Vladimir Milov, 2004-2007 seneleri arasında petrol devi Gazprom'a ait fonlardan Putin'in yandaşlarına 60 milyar dolar yollandığını ileri sürdüler.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun yayınladığı Pandora Belgeleri, Putin'e yakınlığı olan kişilerin çok zengin olduğuna ve kendi servetini farklı yerlere götürmesine yardımcı olabileceklerine dikkat çekiyor.

Rus oligarkların kara paraları nerede saklanıyor? 

PARA NEREDE TUTULUYOR?

Tarihsel şekilde, bu paranın büyük bir kısmı uygun vergilerin yarattığı cazibeyle Kıbrıs'a yollandı. Bazıları adayı "Akdeniz'deki Moskova" şeklinde isimlendiriyor.

Atlantik Konseyi'ne göre, sadece 2013 yılında 36 milyar dolarlık Rus parasının Kıbrıs'a gittiğini belirledi. Bu işlemlerin büyük kısmında, paranın gerçek sahiplerinin gizlenmesi amacıyla paravan şirketler yer aldı.

2013'te Uluslararası Para Fonu (IMF), Kıbrıs'ı paravan şirketlerin olduğu belirlenen on binlerce banka hesabının kapatılmasına ilişkin ikna etti.

Britanya Denizaşırı Toprakları'na bağlı Virjin Adaları ve Cayman Adaları gibi alanlar da favori destinasyonlardan olurken; Global Witness tarafından hazırlanan bir raporda göre, 2018 yılında Rus oligarklarının bu vergi cennetlerinde 45.5 milyar doları olduğu öngörülüyordu. Bu servetin bir bölümü, yatırım gerçekleştirilebilecek ve getiriye sahip şekilde New York ve Londra gibi finans merkezlerine de aktarılıyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön