29 / 04 / 2024

Ruslar tatil, İranlılar vatandaşlık için Türkiye’den ev alıyor!

Ruslar tatil, İranlılar vatandaşlık için Türkiye’den ev alıyor!

Yabancıya konut satışıyla ilgili önemli bilgiler veren Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, Ruslar'ın tatil, İranlılar'ın ise vatandaşlık için Türkiye’den ev aldığını söyledi.



Türkiye yabancılara konut satışında rekor kırmaya devam ediyor. Açıklanan resmi verilere göre, Eylül 2021'de yabancılara gerçekleştirilen konut satışı yıllık olarak yüzde 25,8 artış göstererek, 6 bin 630'a yükseldi. Açıklanan  bu veri, 2013 yılından itibaren en iyi aylık veri oldu. Ocak-eylül 2021 döneminde de yabancılara gerçekleştirilen konut satışı yüzde 43,2 artış gösterdi ve 37 bin 479'a çıktı. Açıklanan verilere göre, burada da tüm zamanların rekoru kırıldı.

Ruslar tatil, İranlılar vatandaşlık için Türkiye’den ev alıyor!

İlk sırada İranlılar var

Yabancıya konut satışıyla ilgili önemli bilgiler veren Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan “Yılın ilk 9 ayında en çok konut satışı 5 bin 923 adetle İranlılara yapıldı. İranlıları 5 bin 621 adetle Iraklılar, 3 bin 115 ile Ruslar, 2 bin 89 ile Afganistan vatandaşları takip etti.

Almanya vatandaşlarına 1.484, Kazakistanlılara 1.339, Kuveytlilere 1.154, Azerbaycanlılara 1.020, ABD'lilere 1.014, Yemenlilere 949, Filistinlilere 871, Ürdünlülere 807, Ukraynalılara 790 adet konut satıldı” şeklinde konuştu.

Ruslar tatil, İranlılar vatandaşlık için Türkiye’den ev alıyor!

Ülkelere göre değişiyor mu?

Ülkelere göre alıcıların tercihlerinin değişiklik gösterdiğini kaydeden Özsan, “İlk sırada vatandaşlık geliyor. Çünkü yatırım yoluyla vatandaşlık için Türkiye’de en az 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapılmalı ve bu mülk 3 yıl boyunca satılmamalı. TC vatandaşlığı almak için gayrimenkul sahibi olanların yanı sıra yatırım, kısa süreli tatil, emeklilik gibi farklı nedenlerle gayrimenkul alan yabancılar da var” dedi.

Ruslar tatil, İranlılar vatandaşlık için Türkiye’den ev alıyor!

Çinlilerin tercihi vize kolaylığı oldu

Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan yabancıların konut alma sebepleri ile ilgili olarak da şu açıklamaları yaptı: “Ürdünlüler, Suidi Arabistanlılar ağırlık olarak yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla ev alıyor. Çinliler ise Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya erişim konusunda kolay vize alabilen ülkelerden olması nedeniyle vatandaşlık alıyor. Örneğin Çinliler bir ajans üzerinden Vadi İstanbul'dan 20 daire birden aldı. Nedeni ABD'ye gitmek… TC pasaportu olduğunda vize alabiliyorlar. Çinli ajans, 100 daire satışı için de ön görüşme yapınca Vadi İstanbul'da konut fiyatları uçtu. Türkiye vatandaşlarının konut bulamadığı bugünlerde bu durum önemli bir sıkıntı yaratıyor.” 

 

Gayrimenkulde yabancı yatırımcı ilgisi tam gaz!

Yabancılar Eylül 2021'de Türkiye'den 6 bin 630 konut aldı!


Geri Dön