Rusya krizi gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?
Onur Öngün, Rus yatırımcıların Türkiye’ye karşı tepkisinin hemen olmasa da gelecek dönemlerde konut sektöründe de kendini gösterebileceğini ancak, bu tepkinin beklenen ölçüde sert ve hızlı gerçekleşmeyeceğini kaydetti.
Türkiye ve Rusya arasında tırmanan krizin her geçen gün farklı boyut kazanması, Rusya ile ekonomik ilişkileri olan sektörlerde 'alternatif' arayışlara yol açıyor. Bazı çevreler iki ülke arasındaki sorun nedeniyle Ruslar'a ev satamama riskinin oluştuğunu gündeme getirse de, uluslararası boyutta gayrimenkul çalışması yapanlara göre yakın zamanda sorun görünmüyor. Ancak Ruslar gelmese de Türkiye’nin alternatifi çok.
Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, Rus yatırımcıların Türkiye’ye karşı tepkisinin hemen olmasa da gelecek dönemlerde konut sektöründe de kendini gösterebileceğini ancak, bu tepkinin beklenen ölçüde sert ve hızlı gerçekleşmeyeceğini kaydetti.
Onur Öngün, Türkiye'de son yıllarda sayıları hızla artan ve "artık bizlerden biri durumuna gelen" Ruslar'ın Türkiye'ye duygusal bağlılığının çok fazla olduğunu belirterek, "İki ülke arasında sorunlar olabilir ancak, ben bunun halklar arasına ineceğini düşünmüyorum. Çünkü yıllar bizi birbirimize iyice kaynaştırdı. Bugün sahil yörelerinde özellikle Antalya ve İstanbul'da çok büyük Rus nüfus var" dedi.
“Rusların alternatifi çok”
Türkiye’nin, gayrimenkul ve konutta Rus yatırımcıların yerine doldurabilecek çok farklı enstrümanları olduğuna da işaret eden Öngün, şöyle devam etti:
“TÜİK’in yabancılara konut satışı verilerini incelediğimizde Almanya, Rusya ve İngiltere öne çıkıyor. Son aylarda başta Iraklılar olmak üzere Suudi Arabistan ve diğer bazı orta doğu ülkelerinden alımların ciddi bir seviyeye geldiğini görüyoruz. Eğer Ruslar alım yapmazsa Türkiye, Türk Cumhuriyetleri’ne, Kuzey Afrika’ya yönelebilir. Ancak bunlardan önce bizim hedefimizde yurt dışında yaşayan Türk kökenli vatandaşlar var. Döviz kuru halen onlar için avantajlı bir seviyede. Yaklaşık 5 milyon Türk kökenli vatandaş yabancı ülkelerde yaşıyor. Yeni kurulan hükümet, gurbetçilerin gayrimenkul ve konut alımlarında kolaylık sağlayacak bir paket açıklarsa, Rusya ile krizin negatif etkisi bizi teğet geçer.”
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Sınır ihlali sonrası Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın uygulamaya koyduğu ekonomik yaptırımlar tartışmalara yol açarken, emlak konusunda Türkiye'nin elinde çok sayıda alternatif ülke bulunduğu dikkati çekiyor.
Türkiye ve Rusya arasında tırmanan krizin her geçen gün farklı boyut kazanması, Rusya ile ekonomik ilişkileri olan sektörlerde 'alternatif' arayışlara yol açıyor. Bazı çevreler iki ülke arasındaki sorun nedeniyle Ruslar'a ev satamama riskinin oluştuğunu gündeme getirse de, uluslararası boyutta gayrimenkul çalışması yapanlara göre yakın zamanda sorun görünmüyor. Ancak Ruslar gelmese de Türkiye'nin alternatifi çok.
Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, Rus yatırımcıların Türkiye'ye karşı tepkisinin hemen olmasa da gelecek dönemlerde konut sektöründe de kendini gösterebileceğini ancak, bu tepkinin beklenen ölçüde sert ve hızlı gerçekleşmeyeceğini kaydetti.
Onur Öngün, Türkiye'de son yıllarda sayıları hızla artan ve "artık bizlerden biri durumuna gelen" Ruslar'ın Türkiye'ye duygusal bağlılığının çok fazla olduğunu belirterek, "İki ülke arasında sorunlar olabilir ancak, ben bunun halklar arasına ineceğini düşünmüyorum. Çünkü yıllar bizi birbirimize iyice kaynaştırdı. Bugün sahil yörelerinde özellikle Antalya ve İstanbul'da çok büyük Rus nüfus var" dedi.
“Rusların alternatifi çok"
Türkiye'nin, gayrimenkul ve konutta Rus yatırımcıların yerine doldurabilecek çok farklı enstrümanları olduğuna da işaret eden Öngün, şöyle devam etti:
“TÜİK'in yabancılara konut satışı verilerini incelediğimizde Almanya, Rusya ve İngiltere öne çıkıyor. Son aylarda başta Iraklılar olmak üzere Suudi Arabistan ve diğer bazı orta doğu ülkelerinden alımların ciddi bir seviyeye geldiğini görüyoruz. Eğer Ruslar alım yapmazsa Türkiye, Türk Cumhuriyetleri'ne, Kuzey Afrika'ya yönelebilir. Ancak bunlardan önce bizim hedefimizde yurt dışında yaşayan Türk kökenli vatandaşlar var. Döviz kuru halen onlar için avantajlı bir seviyede. Yaklaşık 5 milyon Türk kökenli vatandaş yabancı ülkelerde yaşıyor. Yeni kurulan hükümet, gurbetçilerin gayrimenkul ve konut alımlarında kolaylık sağlayacak bir paket açıklarsa, Rusya ile krizin negatif etkisi bizi teğet geçer."