30 / 04 / 2024

Rusya'daki AVM'lerde kira kaosu!

Rusya'daki AVM'lerde kira kaosu!

Rusya’da ticari emlak kiralayanlara tek taraflı sözleşme fesih hakkı verilmesini planlayan yasa tasarısıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Peki Duma’da bu hafta görüşülecek tasarı kabul edilirse ne gibi sonuçlara yol açabilir?



Rusya Bakanlar Kurulu'nca hazırlanan yasa tasarısı, ticari emlak kiracılarının ceza ödemeden kira sözleşmelerini tek taraflı olarak feshedebilmelerini planlıyor.

AVM sahipleri, bu düzenlemenin kiracılara “şantaja uzanacak haksız pazarlık yapma imkanı” vereceğini iddia ediyor.
 
ENKA, PRF Real Estate, Malltech, Accent Capital gibi şirketlerin de bulunduğu Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi, kiracılara salgın döneminde tek taraflı sözleşme fesih hakkı verilmesini teklif edilen yasa tasarının bu haliyle kabul edilmemesi durumunda Duma’ya başvuru yaptı.

Business FM’in görüştüğü sektör temsilcilerinin görüşleri şu şekilde:

Denis Kolokolnik0v (Russian Research Group Genel Müdürü)

''Burada bir kısır döngü var. Eğer perakendeciler AVM sahiplerine kiraları ödemezlerse, emlak yatırımcıları da bankalara ödeme yapamaz. Bu durumda emlak yatırımcılarına yardım edilmesi ya da bankalara, faizleri kaldırmaları veya ödemeleri ertelemeleri yönünde yükümlülük getirilmesi gerekiyor.''

Mihail Urjumtsev (Melon Fashion Group Genel Müdürü)

“Biz sözlü olarak anlaşmaya vardık. Ancak bu anlaşmaların hukuki geçerliliği yok. Mülk sahiplerinin anlayışlı olmadığı düşüncesindeyiz. Boş mağazalar için bile kira almaya çalışan mülk sahipleri olduğunu söyleyebilirim. Ne derlerse desinler, burada bir partnerlik ilişkisinden bahsedilemez.” 

Aleksey Karpenko (Forward Legal şirketi ortağı, avukat)

''Bu durumda her iki taraf da kayba uğruyor. Eğer mülk sahipleri ile kiracılar anlaşamazsa, sorun mahkemeye taşınır. Anlaşmazlıkların yüzde 80-90’ı zaten çözülmüş durumda. Bizde yasalar, anlaşmazlıkların çözümünde ve yargı sürecinde kiracılara öncelik tanıyor.” 
 


Geri Dön