04 / 05 / 2024

Rusya'nın son kozu otomobil fiyatlarını yüzde 20 artıracak

 Rusya'nın son kozu otomobil fiyatlarını yüzde 20 artıracak

200'den fazla premium yedek parça markasının ana distribütörlüğünü yapan Motor Aşin CEO'su Saim Aşçı, Rusya'nın son kozunu kullanarak doğal gaz akışını kesmesinin Avrupa'da otomotiv üretimini zora soktuğunu belirterek krizin daha da derinleşeceğini söyledi.




Rusya-Ukrayna arasında çıkan savaş sonrası yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya'nın son kozunu oynayarak doğal gaz akışını kesmesiyle Avrupa'da otomotiv sektörünün ağır bir yara aldığını belirten Aşçı, araç fiyatlarındaki artışın yıl sonuna doğru daha fazla hissedileceğini belirtti.

Türkiye açısından fırsat yaratabilir

Avrupa ülkelerinde hem tedarikçi hem de yedek parça üreticisi olan dev şirketlerle çalıştıklarını belirten Saim Aşçı, Türkiye'de yaşanan enerji maliyetleri artışının otomobil üretiminde yüzde 15'ler seviyesindeyken Avrupa ülkelerinde maliyet artışından öte gerçek bir enerji krizinin var olduğunu söyledi. Rusya'nın elindeki son kozu da oynadığını ifade eden Aşçı, otomobil üreticileri açısından ciddi bir krizin söz konusu olduğunu kaydetti. Avrupa'da beklenen resesyonun ve krizin Türkiye açısından alternatif bir pazar olma fırsatı yaratabileceğine işaret eden Aşçı, "Yerli üreticiler olarak yeni bir pozisyon almamız gerekiyor. Avrupa ülkeleri alternatif enerji kaynakları arayışında olsa da bugün yarın çözülecek bir sorun değil" diye konuştu.

Yedek parça fiyatları 3 haftada yüzde 15 arttı


Avrupa'da otomobil üreticilerinin üretime ara vereceğini ya da kapasite düşüreceğini kaydeden Aşçı, "Üretimin azalması, maliyetlerin artışı, doğrudan sıfır kilometre otomobil fiyatlarında artışı tetikleyecek. Sene sonuna doğru daha fazla hissedilecek artışın yüzde 20 olmasını öngörüyoruz" şeklinde konuştu. Tedarik ayağındaki maliyet artışları nedeniyle yerli üretim otomobillerde de fiyat artışının kaçınılmaz olacağını dile getiren Aşçı, otomobilin gittikçe değerlenen bir kıymet olarak ön plana çıkarken, ikinci el araç fiyatlarında bu artışlardan etkileneceğini ifade etti. Aşçı, "İşin yedek parça boyutunda ise fiyat artışları şu anda hissedilir durumda; örneğin sadece debriyaj balataları ve termostatlarda  3 hafta içinde yüzde 15’den fazla artış yaşandı" ifadesini kullandı.

 

Volkswagen Tiguan Ekim ayı fiyat listesi açıklandı. Tiguan kaç lira oldu. İşte 3 Ekim 2022 Tiguan fiyat listesi

Otomobil alacaklara kötü haber! Citroen C3’e zam mı geliyor? İşte 2 Ekim 2022 fiyat listesi…

Dacia Duster Ekim ayı fiyatlarında şok! İşte 2 Ekim 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön