30 / 04 / 2024

Sabri Ülker Çevre Ödülü'nü çölleşmeyi engelleme projesi aldı!

Sabri Ülker Çevre Ödülü'nü çölleşmeyi engelleme projesi aldı!

TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü, bu yıl Türkiye’nin ve özellikle Güneydoğu Anadolu’nun önemli sorunlarından dengesiz sulamayı önlemeyi amaçlayan projeye verildi. Ali Ğlker törende konuşma yaptı...



TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü, bu yıl Türkiye’nin ve özellikle Güneydoğu Anadolu’nun önemli sorunlarından dengesiz sulamayı önlemeyi amaçlayan projeye verildi. Törende konuşan Ülker Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Ali Ülker, su kaynaklarının bilinçli tüketilmesi gerektiğini ifade etti.


TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü bu yıl, Türkiye’nin ve özellikle Güneydoğu Anadolu’nun önemli sorunlarından biri olan dengesiz sulamayı önleme amaçlı geliştirilen bir projeye verildi. Yıldız Holding’in kurucusu merhum Sabri Ülker’in çevreye olan duyarlılığını devam ettirmek amacıyla oluşturulan TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü’nü, Harran Ovası’nda dengesiz sulamadan kaynaklanan çölleşmeyi engellemek için geliştirdiği Akıllı Sulama Sistemi AKUATİK ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü mühendisi Murat Aydoğdu aldı. Tarlalara yerleştirdiği alıcılardan topladığı verileri radyo frekansları aracılığı ile merkezi bilgisayarlara aktaran ve toprağın, nem, tuz ve sıcaklığını ölçen AKUATİK, tarlaya gitmeden ürünün zamanında ve yeterli ölçüde sulanmasına imkân tanıyor.  “Kentlerde Çevresel Sürdürülebilirlik ve Su Kaynaklarının Korunması” ana başlığı altında başvuran 500’ü aşkın proje içinden birinci gelerek 100 bin liralık ödülün sahibi oldu. Toprak ve güneş zengini olmamıza rağmen su konusunda sıkıntı yaşandığını söyleyen Aydoğdu, projesinde bu konuya  dikkat çekmek istediğini dile getirdi.


Törende konuşma yapan TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M.Yaramancı, Yıldız Holding’in markası olan Ülker’in United Biscuits’i bünyesine kazandırmasına dikkat çekti. Yaramancı, “Bugün Belçika Kralı çikolatasını, İngiliz Kraliçesi bisküvisini atıştırırken Ülker ürünü tüketiyor.” dedi. Ülke olarak o çocukluğumuzdaki çevreyi koruyamadığımızdan hayıflanan Yaramancı, denizlerin mavisini yitirip sarardığını aktardı. Buna çözüm getirebilmek adına TURMEPA’nın Yıldız Holding ile buluştuğunu söyleyen Yaramancı ülke olarak bilime verilen desteğin az olduğunu bu sebeple zorlandıklarını dile getirdi. Ar-Ge çalışmalarına, teknolojiye, bilime yeterince yatırım yapılmadığını söyleyen Yaramancı, “Yıldız Holding ve TURMEPA olarak işimiz zor. Bu değerlerden çok, günlük kısır çekişmeler maalesef bütün enerjimizi yiyor.”


Ülker Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ise Türkiye’de üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 6’sını holding bünyesinde Ülker fabrikalarında tükettiklerini söyledi. Ancak Türkiye’de tarıma en büyük baskının kuraklık olduğunu dile getiren Ülker, bu sebeple sürdürülebilirliğe çok önem verdiklerini belirtti. Ülker, hepimizin birincil görevinin su kaynaklarını bilinçli tüketmek, kullanmak, gelecek nesillere taşımak, bunu yaparken de temiz bir suyu miras olarak bırakmak olduğunu söyledi.


Geçtiğimiz yıl evsel atıkları kaynağında ayrıştırıp geri dönüşümünü sağlayan “Kaynaştır–Kaynağında Ayrıştır” projesinin olduğu ödül platformuna, ilk yıl olmasına rağmen 200’ün üzerinde başvuru yapılmıştı. Bu yıl ise projelerin sayısı 500’ü aştı. Ödülün hedefi; çevre kirliliği ile mücadeleyi özendiren, halkın katılımını sağlayan ve gelecek nesillere sağlıklı bir ülke bırakmayı amaçlayan, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan ve sivil toplum hareketlerinin örnek çalışmalarını geniş kitlelere duyurmak ve özendirmek.


Zaman Gazetesi


Geri Dön