28 / 04 / 2024

Sahte ilanları engelleyen düzenlemenin devreye girmesi Bursa'da konut fiyatlarını düşürdü!

Sahte ilanları engelleyen düzenlemenin devreye girmesi Bursa'da konut fiyatlarını düşürdü!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığının sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek için getirmiş olduğu ilan yasağının uygulanmaya başlamasıyla Bursa'da konut fiyatlarında gerileme görüldüğü kaydedildi.




Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığının sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek için getirmiş olduğu ilan yasağının uygulanmaya başlamasıyla birlikte Bursa'da konut fiyatlarının düştüğü kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesini engelleyen söz konusu düzenlemenin 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla devreye girmesiyle konut sektöründeki aşırı fiyatlanma ve müşteri mağduriyetlerinin önüne geçmesi bekleniyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Gayrimenkul Acenteleri ve Benzeri Faaliyetleri 54. Komite Başkanı Özkan Aydemir, Anadolu Ajansı muhabirine, son 3 senede gayrimenkul ve otomotiv sektöründe aşırı fiyat yükselmelerinin görüldüğünü dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Gayrimenkul Acenteleri ve Benzeri Faaliyetleri 54. Komite Başkanı Özkan Aydemir, fiyat yükselmesine bağlı mağduriyetlerin de ortaya çıktığını dile getirerek, Ticaret Bakanlığının 31 Ağustos 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle ilanlarda elektronik kimlik doğrulama sistemini getirdiğini söyledi.

Sahte ilanları engelleyen düzenlemenin devreye girmesi Bursa da konut fiyatlarını düşürdü!

Açıklamasında söz konusu ilanların e-devlet üzerinden onaylı kimlik bilgileriyle sitelere girileceğini kaydeden Aydemir, "İlanlar fiyatların şişmesine sebep oldu. Örnek vermek gerekirse, 3 milyon 100 bin TL'lik konutun olduğu bölgede konutun üst katını 5 milyon 150 bin TL olarak ilana girdiler. Bu durum fiyatların şişmesine sebep oldu. Bunları sahte, balon ilan olarak görüyoruz." dedi.

Verilen bilgilere göre Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Gayrimenkul Acenteleri ve Benzeri Faaliyetleri 54. Komite Başkanı Özkan Aydemir, Ticaret Bakanlığının bu konuda aldığı kararları sektör olarak desteklediklerini belirterek, şunları dile getirdi: "Bu ilanları kontrol altına almak, verilen ilanların doğru olup olmadığını görmek amacıyla elektronik ilan doğrulama sistemi kuruldu. Bu da 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla da resmi şekilde başladı. İlan girebilmek için e-devlet üzerinden girilerek onay alınması gerekli. Hem müşteri mağduriyetini engellemek, hem fiyatları kontrol altına almak hem de ilan kirliliğini önlemek amacıyla da bakanlığımızın almış olduğu bir karar. Bu da önümüzdeki aylarda fiyatların daha doğru seviyede olmasını sağlayacak ve bölgedeki olumsuz fiyat oluşumunu da engellemiş olacak."

OLTA İLANLARIN DA ÖNÜNE GEÇİLECEK

Son dönemde gayrimenkul sektöründe olta ilanlarla ilgili sıkıntıların yaşandığını dile getiren Aydemir, "Bunlar 1 milyon TL gibi rakamlarda olacak ilanları daha düşük gösterip müşterileri ilanlara çekerek kaparo alıp müşteri mağduriyetlerine neden oldu. Söz konusu bu düzenlemeyle bu mağduriyetlerin de önüne geçilecek. Ayrıca, sektörümüzü bilmeyen insanların bölgedeki fiyatları yukarı çekmek için de uygulamış olduğu bir sistemdi. İlanları yüksekten gösterip o bölgedeki daha düşük gayrimenkullerin ya da otomotivin satışına sebep oluyordu. Bunlar da engellenecek." dedi.

Aktarılan bilgilere göre Aydemir, sektördeki son 3 senelik sıkıntılı sürecin Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalarla toparlanacağını öngördüklerini dile getirerek, şunları söyledi: "Söz konusu bu düzenleme meyvelerini vermeye başladı. Fiyatların satılıklarda bir basamak geriye geldiğini görüyoruz. Son 3-4 aylık sürece bakıldığı zaman ilan fiyatlarında kiralık konutlarda da fiyatların yüzde 15-20 geriye geldiğini görüyoruz. Aynı sitede 6 ay önce 20 bin TL kiraya vermiş olduğumuz bir konutun hemen yan tarafındaki daireler 17-18 bin TL gibi rakamlara ilan veriliyor. Şu anda bu rakamlara bile tutulmuyor, fiyatların bir basamak daha geri gelmesini bekliyoruz. Son düzenleme önümüzdeki zamanlarda piyasanın doğru bir seviyede fiyatlamasına ve doğru bir ekspertiz yapılmasına sebep olacaktır. Doğru bir karar. Önümüzdeki zamanlarda çok daha farklı çalışmaların olacağını da öngörüyoruz."

Hatay'daki 2 bin 665 deprem konutunun inşaatı tam gaz!

Silivri Belediyesi'nden satılık 6 arsa!

Prof. Dr. Görür ve Prof. Dr. Tüysüz'den Malatya depremleriyle ilgili çarpıcı açıklama: 6'nın üzerinde deprem üretebilir!


Geri Dön