26 / 11 / 2024

Sakarya’da 7 bin bina depreme hazır değil!

Sakarya’da 7 bin bina depreme hazır değil!

İstanbul Marmarada 1999 yılında meydana gelen depremde  Sakarya en çok zarar gören kentlerden biriydi. Sakarya genelinde binaların hala büyük bölümünün deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ortaya çıktı...




Marmara Depremi'ndebüyük hasar gören Sakarya genelinde binaların çoğu bölümünün deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar açıklamasında, “Sakarya'da 7 bin bina deprem yönetmeliğine uygun değil, güvenliği sağlamıyor” dedi.

Sözcü'den Aziz Güvener'in haberine göre; Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem faciasının arından gözler Türkiye genelindeki sağlıksız binalara çevrildi. Özellikle 20 yıl önce 1999 Marmara Depremi’ni yaşayan Sakarya gibi kentlerde olası bir depreme karşı binaların ne kadar sağlıklı olduğu sorusu akıllara geldi.

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar kent genelindeki binaların durumunu değerlendirdi. Sakarya depreminden önce inşa edilen binaların mutlaka elden geçmesi gerektiğini dile getiren Hüsnü Gürpınar, 7 bin binanın tehlikeli yapı olarak görüldüğünü belirtti.

 Sakarya’da 7 bin bina depreme hazır değil!

“7 BİN GÜVENLİKSİZ BİNADA 20 BİN DAİRE”

Hasarlı binaların elden geçmesi gerektiğini söyleyen Gürpınar şöyle konuştu:

"Sakarya’da 17 Ağustos 1999 depremini hasarlı atlatmış, mevcut deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapı stoku bulunmaktadır. Bu yapıların önümüzdeki yıllarda meydana gelecek depremde nasıl hareket edeceği belli değil. Sakarya genelinde 7 bin bina potansiyel tehlikeli yapıdadır.

Daire bazında bakıldığında bu 7 bin binada yaklaşık 20 bin daire bulunmaktadır. Bu binaların tamamının elden geçmesi ve depreme hazır hale getirilmesi gerekiyor."

“MÜHENDİSLERE BELGE ŞARTI GETİRİLMELİ!”

Deprem yönetmeliğinin ve üniversitelerin inşaat mühendisliği alanındaki eğitim kalitesinin artması gerektiğini söyleyen Hüsnü Gürpınar, “Yürürlükte bulunan deprem yönetmeliğine, bina güvenlik şartlarının sağlayacak maddeler getirilmesi gerekiyor. 3458 sayılı mühendislik yasasının değişmesi gerekiyor. İnşaat mühendislerine yetkinlik ve uzmanlık belgesi şartı getirilmesi gerekiyor. Bunların düzenlenmesi inşaat mühendislerinin görevidir. İnşaat mühendislerinin mesleği disiplin altına alması lazım. Ancak üniversitelerimizin genelinde yeterli öğretim üyesi yok. Üniversitelerde yeterli uzmanlıkta mezun veremiyoruz. Ama inşaat mühendisliği bölümü mezunlarına sonsuz, sınırsız yetki veriyoruz. Bu durum düzelmez ise biz bu depremlerde can ve mal kaybı yaşamaya mahkumuz” diye konuştu.

Türkiye deprem fırtınası mı yaşıyor?


Geri Dön