Salda Gölü'nün taşınan kumları eski yerine alınıyor!
Burdur Yeşilova'da beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla "Türkiye'nin Maldivleri" olarak ünlenen Salda Gölü yakınında çevre düzenlemesi gerçekleştiren yüklenici firmanın alandan usulsüzce aldığı malzeme, hassas çalışmayla yerine bırakılıyor.
Beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla "Türkiye'nin Malpleri" olarak ün kazanan Salda Gölü yakınında çevre düzenlemesi gerçekleştiren yüklenici firmanın alandan usulsüzce aldığı malzeme, hassas çalışmayla yeniden yerine bırakılıyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Salda Gölü'nde çevre düzenlemesi çalışmasını yürüten yüklenici firmanın göl kenarına yaklaşık olarak 800 metre uzaktaki bir noktadan iş makinesiyle alınan ve kamyonla taşınan malzemeyle tesviye çalışması yapması üzerine alanın eski durumuna getirilebilmesi amacıyla bilim insanlarının da yer aldığı bir çalışmalar başlattı.
Bakanlığın görevlendirdiği akademisyenlerden meydana gelen kurulun nezaretin yürütülen çalışmalarda, işçiler alandan alınan malzemeyi eski yerine taşımak amacıyla el arabası, kürek ve tırmıklarla hassas bir çalışma yapıyor. İş makinesi sokulmayan alanda görevli olan işçiler, bilim insanlarının kontrolü ve yönlendirmesiyle taşıdıkları malzemeyi Beyaz Adalar bölgesinde bulunan orijinal yerlerine bırakıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre projelerinde görüşlerini almak üzere üniversitelerin öğretim üyesi bilim insanlarının da katılımıyla oluşturduğu Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, geçtiğimiz hafta yaşanan olaydan hemen sonra Salda Gölü'nde incelemeler yaptı. Vakit geçirmeden jeoekolojik restorasyonuna başlanan alandaki çalışmanın alandaki alınan malzemenin tekrar yerine konmasıyla birkaç gün içerisinde tamamlanması planlanıyor. Çalışmaları denetleyen ve alanda inceleme gerçekleştiren üniversitelerin biyoloji, jeoloji ve deniz bilimleri ana bilim dallarında yer alan akademisyenlerin bulunduğu kurul üyeleri, çalışmaları aşama aşama, kurula başkanlık da eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a aktarıyor.
"Yapılan hata telafi edilebilir durumda"
Sahada çalışmalar yapan bilim insanlarından Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, alanı titiz bir çalışmayla eski durumuna geri getireceklerini belirtti.
Alınan malzemenin yine Salda Gölü yakınında olduğunu, bozulmadığını söyleyen Gökçeoğlu, "İnsan maharetiyle ve küreklerle mümkün olduğu kadar malzemenin saflığı korunarak el arabası gibi küçük tekerli araçlarla malzemeyi eski yerine taşıyoruz. Alana herhangi bir iş makinesi sokmadan çalışmayı gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.
Titizlikle yürütülen çalışmalarla birkaç güne kadar alanın orijinal haline döneceğini dile getiren Gökçeoğlu, şu şekilde konuştu: "Bu alan göl kıyısına yaklaşık 800 metre uzaklıkta. Bu mesafe göl suyunun hidrolojik sistemini etkilemiyor ancak yine de Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen bu alandan bir çakıl taşının bile kaldırılmaması gerekiyor. İnşallah restorasyonu en kısa sürede bitireceğiz. Biz de çalışmanın başında duruyoruz. Burada çalışan işçilere küreği, tırmığı nasıl kullanacaklarını gösteriyoruz. Yapılan hata telafi edilebilir durumda. Buradan çıkan malzeme yapı, dolgu veya süs malzemesi olarak kullanılacak nitelikte bir malzeme değil. Şimdi bu malzemeyi insan maharetiyle eski topoğrafyasına uygun şekilde yerine yerleştiriyoruz. Çalışmamızı en güzel biçimde sonuçlandıracağız."
Alandaki malzemenin yapısıyla ilgil de konuşan Gökçeoğlu, "Bu malzeme aslında yoğun killi bir malzeme. Kil olduğunu nasıl anlıyoruz? Topaklanmasından ve dilimizle basit bir test yaptığımızda dilimizdeki suyu çekmesinden anlıyoruz. Yapı, dolgu, beton veya süs malzemesi gibi amaçlarla kullanılabilecek türden bir malzeme değil." dedi.
"Alanı orijinal haline dönüştüreceğiz"
Kendilerinin gözetiminde işçilerin hassas bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Gökçeoğlu, "Malzememizi gayet saf biçimde yığıldığı yerden tekrar işçi maharetiyle, el maharetiyle yükleyip tekrar buraya getirip tırmık ve kürekle görüldüğü gibi orijinal haline dönüştürmeye gayret ediyoruz. İş makinesiyle belki bir günde yapılacak bir iş ama orijinalliğini koruma açısından ve istiflendiği yerde başka minerallerle karışmasın diye gerekli özeni ve ayrıntıyı göstererek malzemeyi el işçiliğiyle geri getiriyoruz. Çalışmalar tamamlandığında da malzememizi geri kazanmış olacağız. Dolayısıyla buradaki orijinal topoğrafyayı yine orijinal malzemesiyle geri oluşturacağız." dedi.
Salda Gölü 7 gün 24 saat kamerayla izlenecek
Diğer bir yandan Salda Gölü'nü 7 gün 24 saat takip edecek kamera sisteminin kurulumları da tamamlandı. Sistemin devreye girmesiyle beraber vatandaşlar Salda Gölü'nü 24 saat boyunca www.saldagolu.gov.tr adresinden izleyebilecek. Göl yakınında çevre düzenlemesi gerçekleştiren yüklenici firmanın usulsüz çalışma yaptığı iddiaları üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla sahaya gelen Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, yüklenici firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirtmişti .Burdur Valiliğinin yaptığı açıklamada ise "Salda Gölü'nde sorumlu firmayla ilgili idari ve adli süreç başlatılmıştır. Süreç, Valiliğimiz tarafından yakından takip ediliyor." ifadeleri yer aldı.
Salda Gölü projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlendi!