27 / 04 / 2024

Salgından sonra kendimizi sokağa atıp, 150 milyar TL harcadık!

Salgından sonra kendimizi sokağa atıp, 150 milyar TL harcadık!

Türk halkı salgın nedeniyle evde kapalı kaldığı yaklaşık iki yılın ardından kendini sokağa atarak adeta para saçtı. Bu dönemde restoran ve otel gibi ev dışı tüketim sektöründeki işletmelerde harcanan para dudak uçuklattı.



Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği verilerine göre, restoran, otel vb işletmelerde yapılan harcamalar, pandemi öncesi dönemi üç kat aşarak 150 milyar TL’ye yükseldi.

Ekonomi Gazetesi’nden Yener Karadeniz’e konuşan Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, restoran ve yemek hizmeti veren işletmelerde yapılan ev dışı tüketimin kişi başı 765 TL’ye yükseldiğini bildirdi.

Salgından sonra kendimizi sokağa atıp, 150 milyar TL harcadık!

ETÜDER Başkanı Şahinöz, ülkemizde sayıları milyonları aşan ev ‘expat’ ların, (kendi ülkesi dışında bir ülkede ikamet edenler) ve turizmdeki yaşanan canlılığın da ivmelemesiyle ev dışı tüketimdeki harcamaların 150 milyar TL gibi rekor rakama ulaştığını bildirdi.

Salgından en fazla darbeyi konaklama ve yeme-içme sektörünün aldığını hatırlatan Şahinöz, bu dönemde toplam işletmelerin yaklaşık yüzde 10’nunun kapandığını bildirdi.

insanların salgından sonra kendilerini dışarı attıklarını söyleyen Şahinöz, bunun dışında enflasyona ve belirsizliğe bağlı olarak vatandaşın birikim yerine, “yarın ne olacağı belli değil” anlayışıyla harcama yapmayı tercih ettiğini savundu.

Şahinöz, ev dışı tüketim sektöründe kurlardaki yükseliş nedeniyle yerlilik oranının da arttığını, bunun yatırımlara da yansıdığını bildirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön