Sanal alışverişlere kişisel bilgi yasağı geliyor!
Geçen ay yürürlüğe giren kanunla birlikte elektronik para ve ödeme kuruluşları artık BDDK’dan lisans almak zorunda. Bu kanun sayesinde kişisel bilgilerin paylaşılması, işlenmesi ve kaydedilmesi yasaklanıyor.
İNTERNETTEN alışveriş yaparken kişisel bilgi ve hassas ödeme bilgilerinin korunması tüketicileri tedirgin eden en önemli konuların başında. Bu bilgilerin e-ticaret siteleri tarafından kaydedilip kaydedilmediği veya başka mecralarla paylaşılıp paylaşılmadığı sorusuna görül rahatlığıyla olumlu yanıt vermek güç. Cardtek Group şirketlerinden CordisNetwork Genel Müdürü İbrahim Durak’a göre e-ticarette hassas ödeme bilgisinin korunduğu işlem sayısı Türkiye genelinde elektronik ortamda yapılan işlemlerin sadece yüzde 10-15’ini oluşturuyor. Geri kalan işlemlerde ise tüketiciler çok büyük bir risk ile karşı karşıya.
BİLGİYİ AL, KİMSEYLE PAYLAŞMA
Ancak geçen ay kabul edilen özellikle e-ticaret faaliyetinde bulunan kurumları ilgilendiren 6493 sayılı kanun ile e-ticaretin daha güvenli bir yapıya kavuşacağının altını çizen İbrahim Durak, “Yeni yasa e-ticaret sitelerine ‘kişisel bilgiyi alabilirsin ama başkası ile paylaşamazsın’ ve ‘hassas ödeme verisini tutamazsın, işleyemezsin ve kaydedemezsin’ diyor.
ŞU ANDA SATIYORLAR
Şu anda paylaşmayı bırakın satıyorlar. İnsanlar farkında olmadan kişisel bilgi ve hassas ödeme bilgisini firmalara verebiliyor.O firma kişinin sigorta poliçesi ödeme tarihi geldiğinde veya satın aldığı şeyin süresi dolup yeniden alması gerektiğinde hiç sormadan sanki o kişi tekrar alışveriş yapmış gibi işlemi tekrarlayabiliyor. Bu büyük bir risk” dedi.
Tüketici nelere dikkat etmeli?
DURAK tüketicilerin e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken dikkatli olması gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: -Ulusal ve uluslar arası kural koyucuların onayladığı ve sertifikalandırdığı yapıların kullanıldığı sistemler kullanılmalı. -PCI, MC, VISA ve BDDK ‘nın onay belgelerini aramaları ve bunu elektronik işlem yaptığı firmalardan istemeli. Eğer bu belgeler yoksa kesinlikle kişisel bilgi ve hassas ödeme verileri bu kurumlarla paylaşılmamalı.
E-ticaret hacmi 14 milyar lira
TÜRKİYE e-ticaret pazarı büyüklüğü 14 milyar lira civarında. Toplam harcamalar içinde online harcamaların tutarı, yaklaşık yüzde 1.3 seviyesinde. Bu oran gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında önümüzdeki dönemde ciddi bir büyüme potansiyelinin olduğu görülüyor. E-ticaret hacminin 5.1 milyar TL'sinin tatil-seyahat, 5 milyar TL'sinin perakende, geri kalan tutarın da giyim, dekorasyon ve eğlence masraflarından oluştuğu belirtiliyor.
Markanın büyüklüğüne aldanmayın
Durak, internetten alışveriş yapanları uyararak “Kullanıcılar, kişisel bilgi ve hassas ödeme verilerini kesinlikle işlem yaptıkları marka ne kadar büyük ve güvenilir olursa olsun emanet etmesin. Emanet edecekler ise emanet edecekleri yapının sertifikalarını mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor. Aksi halde marka ne kadar güvenilir ve büyük olursa olsun. Bu konuda mağduriyet yaşayabilirler” dedi.
Akşam