16 / 05 / 2024

Sanayi imarı nedir?

Sanayi imarı nedir?

İmar, bayındırlaştırma çalışmaları olarak karşımıza çıkıyor. İmar planlarında alanlar, konut alanı, ticari alan ve sanayi alanı olarak ayrılabiliyor. Peki, sanayi imarı nedir?



Sanayi imarı nedir?

İmar, bayındırlaştırma çalışmaları olup; İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama imar planı deniyor.


İmar planlarında alanlar, konut alanı, ticari alan ve sanayi alanı olarak ayrılabiliyor. Peki, sanayi imarı nedir?


İmar planında belirtilen yapılaşma hükümleriyle birlikte Organize Sanayi Bölgesi Kanunu ve Yönetmeliğinde belirtilen hükümlere göre bazı alanlar organize sanayi bölgesi olabiliyor.


Organize sanayi bölgesi, sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla,sanayi tesislerini bir araya toplayarak sanayi kuruluşlarının ulaşım, kentsel toprak, enerji, yakıt, su, endüstriyel atıksu arıtma tesisi, hammadde gibi altyapı ve gereksinmeleriyle ilgili kolaylıkları bir arada bulunduran, bunun yanı sıra sanayinin çevreye olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla atık yönetim politikaları uygulayan, özel olarak planlanan ve imar planlarında da yer verilen bölge türü oluyor.


Sanayi imarlı arsalar üzerinde konut yapılamıyor. Aynı zamanda sanayi imarlı olmasa da endüstri tesisleri yakınındaki arsalar da konut için önerilmiyor. 




İmarı olmayan arsa olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön