23 / 11 / 2024
fuzul

Sanayi siteleri dönüşecek mi?

Sanayi siteleri dönüşecek mi?

Sanayi sitelerinin dönüşümü konusundaki kararsızlıklar yatırımları durdurma noktasına getirdi. Planının üç kez değişmesi ve belediyeler arasındaki anlaşmazlıklar İstanbul'un en önemli bölgelerindeki yatırımları bekletiyor.




Sanayide dönüşüm projesindeki belirsizlikler yatırımları vurdu. Marmara Bölgesi'nin tamamını etkilemesi beklenen sanayi dönüşüm planının üç kez değişmesi ve belediyeler arasındaki anlaşmazlıklar fabrikalarda yatırımları durdurdu.


Sanayi tesislerinin fazla olduğu Halkalı, Dudullu Tuzla, Bakırköy, İkitelli, ve Ümraniye gibi ilçelerde son altı ayda üç ayrı dönüşüm planı geldi. 


Belediyeler arasındaki anlaşmazlıklar rant ve vergi tartışması yarattı. Bazı il ve ilçe belediyelerinin dönüşüm planlarındaki imar değişikliklerini lokal olarak iptal ettikleri anlaşıldı. Bu nedenler iş dünyasında ve yatırımcılarda büyük tedirginliğe neden oldu. Firmlar, dönüşümün kendilerini kapsadıklarını bilmedikleri için yatırım planlarını erteliyor. 


TOSİAD Başkanı Ender Demirtaş, şehir içindeki sanayi sitelerinde üretim yapan esnafın psikolojik baskıya maruz kaldığını söyledi. Demirtaş, "Anadolu Yakası'nda İMES ve o bölgedeki küçük sanayi kuruluşlarının taşınmasıyla ilgili çok sayıda proje var. Esnaf bu dedikodular nedeniyle üretimini sağlıklı şekilde devam ettiremiyor. İmalathanelerine kalıcı yatırımlar yapamıyorlar. Tesislerini çağın gereklerine uygun şekilde dizayn etmeleri ve yatırım yapmaları psikolojik olarak engelleniyor. İnsanlar sanayinin dönüşümünü de konut dönüşümü gibi algılıyor. Sanayide üretime verdiğiniz her ara, hanenize eksi olarak yazılır. Eğer sanayi sitelerinde dönüşüm yapılacaksa, üretimin durmayacağı, bir dönüşüm modeli bulunmalı'' diye konuştu. 


İMES'in başkanı Kemal Akar, bu konunun bir an evvel açığa kavuşması gerektiğini belirterek şu açıklamaları yaptı; ''Çok farklı senaryolar olması sanayiciyi tedirgin etti. Bütün sanayi tesislerinin taşınma planına dahil edilmesi doğru değil. Daha küçük sanayi siteleriyle dönüşüm başlamalı. Sonuçta sanayisiz bir İstanbul mümkün olamaz.''


Hazırlanan son sanayi sitesi planına göre kent içinde kalan OSB'lerin bazılarını kapanırken bazıları da taşınacak. Dönüşüm projesi dahilinde kamu kaynaklarıyla Endüstri 4.0'a uyumlu 30 yeni OSB'si kurulacak. 60 bin işletmenin üretim yaptığı İstanbul'daki 8 OSB 2017'nin sonunda taşınacak. KOBİ'ler içinde 75-200 bin TL arasında hibe desteği sağlanacak.




Sabah


Geri Dön