28 / 04 / 2024

Sancaktepe’deki 14 dönümlük arazinin imar planı değiştirildi!

Sancaktepe’deki 14 dönümlük arazinin imar planı değiştirildi!

Sancaktepe’de bulunan Selçuklu Turizm ve İnşaat A.Ş'ye ait yaklaşık olarak 14 dönümden oluşan arazinin planlarda “belediye hizmet alanı” olarak gözüken imarı, “konut-ticaret” olarak değiştirildi. İstanbul Büyük Şehir Belediye birimlerinin nüfus ve yapı yoğunluğu oluştuğu için karşı çıktığı plan deği



İstanbul Sancaktepe Sarıgazi'de bulunan Selçuklu Ecza Holding'e bağlı Selçuklu Turizm ve İnşaat A.Ş'ye ait tam olarak 13 bin 620 metrekarelik boş durumdaki arazi için şirketin 2017 senesinde yaptığı başvuruyla başlayan planlama süreci son buldu.

Selçuklu Ecza Holding, 2000 yılından beri sahibi olduğu arazi için geçtiğimiz senelerde yapılaşma hakkı olduğu halde mevcut planlarda tamamı donatı alanında kaldığı için herhangi bir yatırımda bulunamadığı için plan değişikliği yapılmasını talep etmişti.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; 2018 senesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde oy çokluğu ile alınan karar sonucunda “belediye hizmet alanı, zeminaltı otopark, park ve yol” özelliklerine sahip araziye ”konut ve ticaret, belediye hizmet alanı” özellikleri eklenmişti.

Plan değişikliğine o dönem görevde olan İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) ve Ulaşım Planlama Müdürlüğü bu karara karşı çıkmıştı. Askı sürecinde olan plana yapılan itiraz sonucu da 7 bin metrekare olan ticaret ve konut alanı, 8 bin 717 metrekareye çıkarılmıştı.

NÜFUSU ARTTIRACAK

Üst ölçekli planların ardından alt ölçekli uygulama imar planı da 2021 Nisan ayında Sancaktepe Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla onaylanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi Talep edilen plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde şubat ayı oturumları sırasında gündeme getirildi. Teklif ile alakalı olarak İSKİ'ye görüşü soruldu. İSKİ nüfusu arttırdığı için görüşünün olumsuz olduğunu belirtti.

TİCARET ALANI ARTTI

Planlama Müdürlüğü, belediye hizmet alanı özelliğinin tümünün iptal edilerek yaklaşık olarak 8 bin 717 metrekarelik ticaret ve konut alanına ek olarak 3 bin 430 metrekare alanın daha ticaret ve konut alanı özelliğine sahip olacağını açıkladı. Yaklaşık olarak 850 metrekareden oluşan bir alanın belediye hizmet olacağını açıklandı. Üst ölçekli plana aykırı olan teklifin, nüfus, trafik ve yapı yoğunluğunu arttırdığına dikkat çekildi 

KANUNA AYKIRI

Plan teklifinin; 2020 senesinde yürürlüğe konan kanunun “parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran plan değişikliği yapılamaz” maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Yapılan uyarılara rağmen Milliyetçi Hareket Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi grubunun çoğunlukta olduğu İmar ve Bayındırlık Komisyonu plan değişikliğini uygun buldu. Mecliste de oy çokluğu ile onaylandı.

Tuzla Aydınlı ve Kocaeli Çayırova imar planı değişikliği askıda!

Küçükköy 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı!

İstanbul Sancaktepe  TOKİ  2022 projesi!


Geri Dön