23 / 11 / 2024

Şantiye işçileri diplomasız çalışamayacak!

Şantiye işçileri diplomasız çalışamayacak!

Çalışma hayatını ilgilendiren yeni tasarıya göre, işgüvenlik uzmanı ya da işyeri hekimi, işvereni uyardığı halde önlem almaması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuracak.




Gerekli halde bildirim yapmayan hekim ya da uzman belgesini kaybedecek. Şantiye şefi olmak için tekniker, teknik öğretmen, mühendis ya da mimarlık diploması aranacak. Tasarıda, işçi haklarını gerilettiği için sendikalarca eleştirilen “uzaktan çalışma” da iş mevzuatına eklendi. Tasarıya göre, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ile ilgili eksiklikleri işverene yazılı bildirecek. Eksikliklerin acil durdurma gerektirmesi, yangın, göçme, patlama, kimyasal sızıntı riski içermesine rağmen işveren gerekli tedbiri almazsa hekim ve uzman Çalışma Bakanlığı’na ihbarda bulunacak. Bu durumda bildirim yapmayan hekim ve uzmanın belgesi 3 ay, tekrarında 6 ay askıya alınacak.


A yerine B sınıfı uzman

İş güvenliği konusundaki yazılı talimatları uygulamayan işçiler, işten atılacabilecek. Güvenli olmayan işyerindeki iş durdurma kararının uygulanmasında polis ve Jandarma kullanılabilecek. Çok tehlikeli sınıfta bulunan ve kamudan ihale ile alınan yerlerde iş gücü kapasitesi artırmadan veya teknolojiyi geliştirmeden üretim zorlaması yapılamayacak. Yapan kapatılacak. Kapatılan yerde üretim yaptırana 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ölümlü iş kazası olan işletmede kusuru bulunan işveren, 2 yıl kamu ihalelerine katılamayacak.

Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirenlere geriye dönük ceza kesilmeyecek. Çok tehlikeli işyerlerinde A sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı yerine 1 Ocak 2018’e kadar B sınıfı belgeli uzman görevlendirilebilecek. B sınıfı yerine ise C sınıfı uzman 2017 başına kadar görevlendirilebilecek.


Mesleki yeterlilik şartı

Şantiye şefi olmak için tekniker, teknik öğretmen, mühendis ya da mimarlık diploması aranacak. Madencilerin mesleki yeterlilik sınav ücreti 2017 sonuna kadar alınmayacak. Ölümlü iş kazası yaşanmayan işletmeleri prim teşviği uygulanacak.

Ermenek’te hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına ve kazadan kurtulanlara brüt asgari ücret kadar devlet tarafından ödeme yapılacak. Yeraltı maden işçilerinin çalışma süresi günlük en fazla 7.5, haftalık 37.5 saat olacak.


Uzaktan çalışma

Tasarıda, işçi haklarını gerilettiği için sendikalarca eleştirilen “uzaktan çalışma” da iş mevzuatına eklendi. Buna göre, işyerine gelmeden çalışan işçiler çalışma saat ve günleri kadar puanlanacak ve ücret alacak. Bu işçilerin kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi hususları, daha sonra yönetmelikle belirlenecek. Evden çalışan işçilerin kullanacağı malzeme, ücreti, işverenle nasıl iletişim kuracağı da sözleşmeyle belirlenecek.

Milliyet


Geri Dön