17 / 09 / 2024

Satılık ev ilanlarına Reklam Kurulu freni! 1 TL ve 20 bin TL'lik satılık konut ilanlarına ceza verildi!

Satılık ev ilanlarına Reklam Kurulu freni! 1 TL ve 20 bin TL'lik satılık konut ilanlarına ceza verildi!

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu 1 TL'ye satılık konut ilanı verilmesine yaptırım uyguladı. İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren ayrıntılar..




Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu tarafından,  aldatıcı konut ilanları mercek altına alındı. İlanları tek tek denetleyen Kurul, yanıltıcı niteliğe sahip olanlara ceza kesiyor. 

Geçtiğimiz aylarda 690 TL'lik konut ilanına ceza yağdıran Reklam Kurulu, bu defa da 1 liradan ve 20 bin TL'den satılık ev ilanı verildiğini belirledi. Kurul tarafından, bu şirketlere reklam durdurma cezası verildi.

Satılık ev ilanlarına Reklam Kurulu freni! 1 TL ve 20 bin TL lik satılık konut ilanlarına ceza verildi!

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre;  Ankara  Sosyal Bilimler Üniveristesi (ASBÜ) Öğretim Üyesi Merve Ayşegül Kulular, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve tıklama tuzağı olarak isimlendirdikleri bir olayın burada söz konusu olduğuna dikkat çekildi. 

Merve Ayşegül Kulular, tüketicileri tuzağa çekmek için tüketicilerin hoşuna gidecek meblağlar üzerinden çeşitli reklamların verilmesi durumunun söz konusu olduğunun altını çizdi. 

TRT Haber'e konuşan Kulular, "1 TL, 5 TL gibi çok düşük meblağlı ilanlara karşı ihtiyatlı yaklaşılmasını tavsiye ediyoruz. Teyakkuzda olunmasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kulular, bir ürünün benzerleri ile takriben aşağı yukarı benzer fiyatta olmasının makul olduğunu, bir tüketicinin ölçülü hareket etmesini beklediklerini dile getirdi. 

Satılık ev ilanlarına Reklam Kurulu freni! 1 TL ve 20 bin TL lik satılık konut ilanlarına ceza verildi!

Son günlerde emlak sektörüne ilişkin düzenlemeler yoğunlaştı. Son olarak 15 Eylül tarihi itibarıyla doğrulanmış ilan düzenlemesi hayata geçirildi. 

Doğrulanmış ilan düzenlemesi kapsamında, vatandaşlar, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısına yetki verecek. Emlakçılar da aldıkları yetkiyle emlak portallarına ilan koyabilecek.

Söz konusu düzenleme, tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi için uygulamaya alınıyor. 

İlan platformlarınca, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül'e kadar tamamlandı ve sistem, bu tarihten itibaren hayata geçirildi ancak uygulamanın 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen başlaması planlanıyor. Bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan emlak portalları üzerinden ilan girişi yapılamayacak.

Emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınması sonrasında ilan verirken sorun yaşamamaları ve idari yaptırıma maruz kalmamaları için yetki belgesi alması gerekecek.

TOKİ mağdurlarından yeni eylem: İsteklerini sıraladılar!

Eşit miras paylaşımı zorunluluğu kalktı, kardeşler arası miras paylaşımı düzenlendi! Miras ve tapu işlemleri sil baştan!

Emekli maaşına 'fark' düzenlemesi geliyor! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek!


Geri Dön