03 / 05 / 2024

Satılık konut fiyatları 2021'de fırladı!

Satılık konut fiyatları 2021'de fırladı!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, köşesinde konut sektöründeki son durumu ve konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın o yazısı...



KONUT FİYATINDA ARTIŞ YÜZDE 50 CİVARINDA

-Satıştaki canlılık elbette fiyatlara yansıdı. İhmal etmeyelim, inşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarını daha önceden tetiklemişti. Bu nedenle konut fiyatlarının artmadığı bir ay yok. -Ancak ekim ayında yüzde 5.5’luk artış tüm zamanların ikinci en yüksek aylık artışını oluşturdu. Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi en son ekim ayında açıklandı. Bu hafta kasım verisi açıklanacak.

-Satış artışına ve negatif faizin derinleşmesine paralel fiyat artışlarının kasım ve aralık aylarında hızlanarak devam ettiğini tahmin etmek güç değil. Ekimde yıllık yüzde 40 artışı yakalayan konut fiyatlarının 2021’i yüzde 50 dolayında kapatması mümkün görünüyor.

Satılık konut fiyatları 2021 de fırladı!

-Zaten Betam’ın Sahibindencom’dan derlediği verilerden hesapladığı konut fiyatları 2021 yılını yüzde 91.0 artışla kapattı. Betam’ın açıklaması yaklaşık iki ay önceden yapılıyor ve TCMB Fiyat Endeksi’nin üzerinde seyrediyor.

-Kısaca konut piyasası, faizlerin yaklaşık bir kat arttığı bir yılda canlılığını korudu. Konut fiyatları da Türkiye ortalamasında yıllık enflasyonun 14-15 puan üzerine çıktı.

-Dahası bunu kış aylarına doğru yaptı, çünkü negatif faizden kaçanların yöneleceği fazla bir finansal araç seçeneği yoktu. Bu çerçevede 2020 yılında yaşananlar kendini tekrarlıyor gibi.


Geri Dön